II

11. De pipet: wist je dat .......wanneer je met een functie in PSP bezig bent, bij voorbeeld de Vlakvulling , en je drukt tijdens het werken op de CTRL-toets...dan verandert je gereedschap in de pipet..

12. De werkbalken: werkbalken kun je instellen via Beeld/Werkbalken en normaliter heb ik alles aangevinkt behalve Histogramvenster. Maar...zo af en toe verdwijnt er toch een balk of is onzichtbaar...Om nu ALLES weer tevoorschijn te toveren doe je Ctrl-Shift-T en alle balken staan weer keurig op hun plaats....

13. Tubes beheren: je kunt natuurlijk alle tubes die je vindt en/of maakt installeren in de map Tubes van PSP. Maar je kunt ze ook NIET installeren en opbergen in een aparte map Tubes, die je NIET onder PSP hebt staan, maar helemaal ergens anders, bij voorkeur op een andere schijf van je pc...D:/ of E:/ als je meerdere partities hebt! ....ook handig bij een eventuele format van de C:/schijf...hoef je over de tubes geen zorgen meer te hebben.....:-))) Nu dan....een tip....maak een map Tubes met submappen van bloemen, fruit, cartoons, etc....Wanneer je veel tubes hebt is dat overzichtelijker. Wanneer je nu een tube wilt gebruiken ga je met de Browser van PSP naar de betreffende map, klikt op het voorbeeld dat je wilt gebruiken en sleept dat naar de afbeelding...Wel eerst een nieuwe laag over de afbeelding leggen VOORDAT je de tube aanbrengt.

14. De Glanzende Waslaag: heel gemakkelijk voeg je kleur, diepte en een mooi randje toe aan een tekst of afbeelding met de functie Glanzende Waslaag, te vinden onder Effecten/ Artistieke effecten... Zorg ervoor dat de afbeelding of de tekst WIT is..stel dan op het kleurenpalet de kleur van de waslaag in en voeg toe....Let op: meerdere keren toevoegen is ook mogelijk!

15. PSP resetten: soms vertoont PSP kuren...dan is het programma eenvoudig te resetten....Sluit PSP af en start het opnieuw op...doe dan TEGELIJKERTIJD ctrl+alt en klik bij de vraag: "Alle registeringangen van PSP verwijderen?" op Ja.....daarna OK en welkomstscherm verwijderen...en je programma loopt weer als een zonnetje!!

16. Openen van meerdere afbeeldingen tegelijk: je kunt meerdere afbeeldingen tegelijk openen door in de map op verschillende afbeeldingen te klikken terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt. Wanneer je de selectie hebt gemaakt klik je op Openen en alles verschijnt in je werkblad... Dit zelfde kan ook met de browser.....klik op de voorbeelden terwijl je de CTRL toets ingedrukt houdt....is de selectie gemaakt...klik RECHTS en kies voor openen...

17. Lagen verschuiven: in het Palet Lagen kun je ZELF bepalen welke laag waar staat...door simpelweg met de cursor op een laag te gaan staan in het Palet Lagen en eraan te trekken geef je de betreffende laag een ANDERE plaats in het rijtje...heel handig als je bewerkingen wilt uitvoeren!

18. Lijsten maken en opslaan: lijsten worden in PSP opgeslagen met de extensie .pfr. Nu is deze extensie standaard niet meegeleverd in de lijst van extensies die je aantreft onder Bestand/Opslaan als. Je moet dan via Verkenner de extensie psp wijzigen in pfr. Hier gaan we nu iets aan doen: ga naar Bestand/Voorkeuren/Koppelingen aan Bestandsindelingen/scroll naar: Paint Shop Pro/Extensies/Toevoegen/typ in pfr. en klik een paar keer OK. Wanneer je NU een lijst wilt opslaan is bij "Opslaan als Paint Shop Pro" is de extensie .pfr ook zichtbaar en deze kan dus eenvoudig ingetypt worden achter de bestandsnaam....

19. Wijzigen van voor-en achtergrondkleur: Wist je dat je met een simpele klik van de muis voor-of achtergrond kunt veranderen? Dit werkt bij de volgende tekengereedschappen: penseel , kloonpenseel , airbrush , vlakvulling , tekenen en de wisser. Houd de CTRL-toets ingedrukt, ga met de muis over een kleur in een afbeelding en klik rechts voor achtergrondkleur en links voor voorgrondkleur!

20. Lijnen trekken: omlijnen of simpelweg lijnen maken met het penseel gaat beter als je de Shift-toets ingedrukt houdt. Je klikt dan van punt naar punt..terwijl de Shift-toets ingedrukt blijft. Dit werkt ook heel goed wanneer je een rechte lijn moet maken met het gereedschap voor tekenen .

 

vorige pagina /volgende pagina

terug naar Index