Lessen PSP X2

Les 6: Penseel

Materiaal voor deze les: nvt

 • Alle opties bekijken

 1. Activeer PSP X2 en maak een nieuw bestand: 300 bij 300, transparant.
 2. Druk op B of activeer het gereedschap Penseel via het icoon: penseel.
 3. De opties voor dit gereedschap (F4):
  Opties

  1. Bij 1: Alle beschikbare penseelpunten;
  2. Bij 2: Grootte: maximaal 999;
  3. Bij 3: Hardheid - Vlg. Help: hiermee bepaalt u de scherpte van de penseelranden. Als u deze waarde instelt op 100, is de rand het scherpst. Bij lagere waarden worden de randen steeds zachter en meer vervagend;
  4. Bij 4: Stap Vlg. Help: hiermee bepaalt u het tijdsinterval dat verstrijkt tussen het aanbrengen van verf, waarbij elke aanbrenging is gedefinieerd als een enkele, ononderbroken penseelstreek. Hoe kleiner de stapwaarde, hoe vloeiender, minder onderbroken het resultaat. Hoe hoger de stapwaarde, hoe minder samenhangend het resultaat;
  5. Bij 5: Dichtheid: Vlg. Help: hiermee bepaalt u de gelijkmatigheid van de dekking van de penseelstreek. Bij hogere waarden is de dekking gelijkmatiger. Bij lagere waarden is de dekking vlekkerig en lijkt het alsof het oppervlak met een spuitbus is geverfd.
  6. Bij Dikte: Vlg. Help: hiermee bepaalt u de breedte van de penseelstreek. Als u de dikte instelt op 100, is de penseeltip volledig rond of vierkant, afhankelijk van de instelling van Vorm. Als u een lagere waarde voor de dikte instelt, wordt het penseel dunner.
  7. Bij 7: Dekking: het percentage dekking.
  8. De optie Mengmodus wordt hier niet besproken.
  9. Het icoon Penseel in de Gereedschapsbalk heeft nog een optie: Airbrush: simuleert verven met een airbrush of spuitbus.

   Penseel
   De opties zijn ongeveer gelijk aan die van het penseel. Interessant zijn de beide opties onder Voorinstellingen:

   voorinstellingen
  10. Over Aangepast penseel zie de les daarover.

   ©Marga de Bruyne
   marga.eu
   mijneigenfavorieten.nl/oudje

Terug naar index Lessen PSPX2 | Home