Lessen PSP X2

Les 11: Ordenen

Materiaal voor deze les: nvt

Vlg. Help:

Afbeeldingen zoeken, ordenen en bekijken

Ordenen is een veelzijdige functie voor het beheer van digitale afbeeldingen waarmee u moeiteloos afbeeldingen kunt verzamelen, ordenen en bekijken.
Met dit handige centrum voor afbeeldingsbeheer wordt het zoeken van foto's op een computer sterk vereenvoudigd. U kunt bestanden zoeken op naam, datum, type of maplocatie. U kunt ook afbeeldingen zoeken op basis van een trefwoordtag (zoals 'kinderen', 'vakantie' of 'verjaardag') die u aan een afbeelding heeft toegekend. Omdat u kunt zoomen in miniatuurweergaven kunt u een specifieke afbeelding nu nog gemakkelijker en sneller herkennen. Het bewerken van EXIF-gegevens en de mogelijkheid om frames uit videobestanden af te spelen en op te halen, maken Ordenen bovendien tot een onmisbaar, tijdbesparend hulpmiddel voor zowel hobbyisten als professionals.


 1. Er zijn twee modi om het Palet Ordenen te tonen, in te stellen via Beeld - Modus Ordenen:
  • Document modus: apart venster
  • Palet modus: Palet onder het hoofdvenster
 2. Op de standaard werkbalk kan Ordenen getoond/verborgen worden via de knop: Ordenen
 3. Ordenen heeft in beide modi een eigen werkbalk: (afb. Help PSP X2)

  Ordenen

 4. Trefwoorden toevoegen:
  • Klik in het linker venster op Tag toevoegen: het venster wordt geopend;
  • Voer tekst in en klik OK;
  • De tekst verschijnt onder Tags.
 5. Miniaturen worden geopend door dubbelklik of door slepen naar het hoofdvenster.
 6. Miniaturen kunnen worden verwijderd via delete-toets.
 7. Afspelen: selecteer de foto's die afgespeeld moeten worden en klik op de knop Snel Overzicht:

  Snel overzicht

 8. De navigatiebalk verschijnt en de geselecteerde foto's worden nu achter elkaar via een overgang vertoond. 9. Druk op de pauzeknop om de presentatie te stoppen.
 10. Er verschijnt een werkbalk met een aantal interessante opties, waaronder het toekennen van sterren aan een foto, het verzenden, etc.

  stop

 11. Het Snellaboratorium: Vlg. Help:: Digitale camera's zijn geweldig om hopen foto's te nemen, maar erdoorheen moeten worstelen om de beste foto's te selecteren kan vervelend zijn. Met het Snellaboratorium kunt u snel alle foto's in een geselecteerde map één voor één bekijken. U kunt tevens foto's verwijderen, waarderingen toewijzen, basiswijzigingen aanbrengen zoals bijsnijden, rechttrekken en vlekken en rode ogen verwijderen. Met deze snelbewerkmodus kunt u de eerste bewerking van foto's maken voordat u een kleiner aantal meer gedetailleerd gaat bewerken.
 12. Snellaboratorium activeren:
  • Afbeelding in hoofdvenster: Beeld - Snellaboratorium
  • Miniatuur in Ordenen: rechtsklik - Snellaboratorium openen.
 13. De werkbalk van het Snellaboratorium (niet aanpasbaar):

  Snellaboratorium

  Vlg. Help: Het Snellaboratorium is een soort minitoepassing binnen Corel Paint Shop Pro Photo X2 waarmee u toegang hebt tot een set populaire gereedschappen voor het bewerken, bekijken en beheren van foto's. Deze gereedschappen worden direct onder de huidige afbeelding weergegeven en de instellingen voor een gereedschap verschijnen aan de rechterkant van het Snellaboratorium. Nadat u de map hebt geselecteerd die de foto's bevat waar u aan wilt werken, kunt u met het Snellaboratorium gemakkelijk tussen foto's heen en weer bewegen met de knoppen Volgende en Vorige.
 14. Foto aanpassen in het Snellaboratorium:

  snel aanpassen

 15. Het Snellaboratorium wordt gesloten via de knop Snellaboratorium afsluiten.
   
 


©Marga de Bruyne
marga.eu
mijneigenfavorieten.nl/oudje

 

Terug naar index Lessen PSPX2 | Home