of hef transparantie op via Afbeelding - Transparante kleur - |Transparantie uitschakelen.
Rechter muisknop: hieronder zitten veel opties die tijdbesparend werken.
Selectie kan niet gewijzigd worden: er is geen kader om de selectie: Selectie - Selectie omkaderen aanvinken.
Foutmelding bij opstarten: er ontbreekt een dll met de naam libgfl222.dll. Download deze hier en klik op het exe-bestand. De rest gaat vanzelf. (met dank aan John van der Elst!). Let op: dit heeft alleen het gewenste resultaat indien Program Files op C:/ staat geïnstalleerd. Indien dit niet het geval is, dient u de dll handmatig naar de map PhotoFiltre (of PhotoFiltre Studio) te kopiëren.
Meerdere selecties tegelijk: niet mogelijk in PF, wel in PF Studio. Houd dan de Ctrl toets ingedrukt.
Ovale selectieécht rond maken: houd Shift ingedrukt.
Penseel: een rechte streep trekken: houd Shift ingedrukt.
Selectiekader verwijderen: dubbelklik binnen selectie. Weer tevoorschijn halen: dubbelklik opnieuw.
Opbergen maskers, patronen en selecties:
in PF moet dat handmatig in de betreffende mappen van PF in Program File;
In PF Studio kan dat via Bestand - bewaren in.
Opnieuw installeren: bij herinstallatie worden de mappen voor Maskers, Patronen en Selecties overschreven. Alle daarin opgeborgen items gaan dus verloren. Tip: maak regelmatig een backup van deze mappen.
Backupvan patronen, maskers en selecties: omdat bij een herinstallatie van PF en PF Studio deze mappen overschreven worden is het verstandig er regelmatig een backup van te maken.
Vullen met patroon: kan ook met het vulemmertje en met het kopieerstempel: dan daar Patroon aanvinken.
Kopie van Achtergrondlaag: bij de kopie zijn veel opties beschikbaar, bijv. ook die van Handmatig instellen. Trek aan de (moeilijk zichtbare) knoppen aan de zijkanten.
Passende ratio verkleinen of vergroten: met de shift ingedrukt op een hoekje gaan staan en verschuiven: dan blijft de verhouding bewaard.
Vorm kiezen bij een selectie: hier zijn een aantal extraopties voor de driehoek. Alleen actief bij een al bestaande selectie.
Achtergrondlaag tot laag maken: Ga naar Laag - Nieuwe achtergrond invoegen . Hierdoor is de vorige achtergrond een laag geworden.
Zoomen: heel eenvoudig via deze knoppen. Vooral bij grotere afbeeldingen (bijv. uit dig.camera) is dit verstandig om te doen. Je ziet dan beter wat er gebeurt.
Laag verschuiven: wanneer het niet met de muis lukt: gebruik de pijltjestoetsen.
Transparantie van kleur: wanneer je deze foutmelding krijgt: is er te weinig van de betreffende kleur en is vergroting van het canvas de oplossing; via Afbeelding - Afmetingen canvas.
Cirkelvormige selectie rond houden bij verkleinen of vergroten: met de shift ingedrukt op een hoekje gaan staan en verschuiven: dan blijft de verhouding bewaard.
Photoshop 8BF plugins: deze kunnen in de map Plugins van PhotoFiltre Studio geplaatst worden. Het is echter handiger er een aparte map voor te gebruiken (i.v.m. crash/herinstallatie van PF Studio) en die map dan aan te geven bij Gereedschappen - Voorkeuren - Photoshop 8BF.
Afmetingen laag: rechtsklik op icoon laag:
Handmatig instellen óf
Afmetingen laag en dan trekken aan de moeilijk zichtbare knoppen:
daarna rechtsklik - Bevestigen.
Slagschaduw bij een laag die kleiner is dan de laag eronder in PF Studio: Om een slagschaduw aan te brengen onder een laag die kleiner is dan de laag eronder, doe je dit:
Rechtsklik op de laag ;
Opties - Slagschaduw.
Tubes (plaatjespenselen) van Paint Shop Pro importeren in PF en Studio: installeer de plugin XnView en importeer dan via Bestand - Importeren- Import XnView een tube. Let op: de achtergrond wordt zwart, dus tubes met veel zwart zullen geen succes zijn!
Tubes (plaatjespenselen) van Paint Shop Pro die zijn opgeslagen als png-bestand kunnen in PF en PF Studio heel goed geopend worden. De achtergrond is dan wit bij PF en transparant bij PF Studio.
Selectie veelhoek: in kleine stapjes de selectie maken door steeds te klikken. Een foute stap verwijderen: Del toets. Alles verwijderen Esc. toets.
Selectie: de verhoudingen in stand houden bij wijziging: Shift ingedrukt houden en aan een hoekje trekken of duwen.
Ongedaan maken: hiermee wordt een handeling ongedaan gemaakt. Bij Gereedschappen - Voorkeuren - Geschiedenis is het hiervoor aan te bevelen het schuifje zoveel mogelijk naar rechts te trekken. Hoe meer geheugen beschikbaar - des te meer handelingen kunnen er ongedaan gemaakt worden.
Geheugendat door een afbeelding in beslag genomen wordt vindt men via Bestand - Eigenschappen Afbeelding (Ctrl+J). Handig om bij gecompliceerde bewerkingen te weten of er nog voldoende geheugen beschikbaar is is voor Ongedaan maken.
Eigenschappenafbeelding: via Bestand - Eigenschappen Afbeelding: een schat aan informatie. Zie ook tip over geheugen.
Plugins installeren: via een exe-bestandje gaat dat eenvoudig. Let op: zorg dat de software niet actief is tijdens het installeren van de plugins. Download het bestand en sla het ergens op. Dubbelklik erop: Let op: je moet online zijn ( een actieve verbinding met internet hebben) om de meest recente versie te downloaden. Als je niet online bent krijg je deze foutmelding: klik hier
Nog 3 maal op Suivant klikken:
Kies in het volgende venster het software pakket voor de installatie en klik dan op Installer:
Het installeren van dll bestanden zoals voorheen werd geadviseerd, is nu niet meer nodig.
Wanneer de software opstart in het Frans of in het Engels is de oplossing voor dit probleem hier te vinden
Licentie aanvragen (om PF Studio te registreren): klik hier
Wanneer men wil dat alle grafische bestanden altijd geopend worden in bijv. PF of in de Windows media Viewer gaat dat zo:
rechts klik op een grafisch bestand (bijv. jpg)
Openen met
Programma kiezen
Kies het gewenste programma
Vink onderaan hokje aan voor: Dit type bestand altijd met dit programma openen