PhotoFiltre Studio : Voorkeuren instellen icoon voorkeuren

In de menubalk Gereedschappen - Voorkeuren zijn een aantal zaken in te stellen:hieronder zullen al deze opties kort besproken worden.


 1. Mappen: hier zijn specifieke mappen aan te geven. Wanneer er op de hele harde schijf verspreid afbeeldingen staan is dit m.i. niet handig.
 2. Bewaren: hier geeft men aan in welk formaat de afbeeldingen standaard moeten worden opgeslagen. JPEG is de meest gebruikelijke, maar andere formaten zijn ook een optie. Interessant is de optie PhotoFiltre (.pfi), het eigen formaat van de software.  Datum en exif data onthouden is een prima optie: bij wijzigen van de afbeelding worden de exif-gegevens bewaard.

 3. Geschiedenis: als de pc het toelaat qua geheugen: zo hoog mogelijk instellen.
 4. Gereedschap Palet en rooster: helemaal naar wens in te stellen, vooral het rooster wijzigen kan soms handig zijn.
  1. rechts: Gereedschapspalet staat rechts; (de plugins-werkbalk ( zie punt 6) komt dan links te staan);
  2. links: Gereedschapspalet staat links; (de plugins-werkbalk ( zie punt 6) komt dan rechts te staan);
  3. zwevend: Gereedschapspalet is te verslepen.
 1. Standaard waarden: Advies om dit zo te laten staan, maar veranderen is mogelijk. Nieuwe afmetingen accepteren aanvinken.
 2. Plugins in werkbalk: erg handig als men vaak hetzelfde filter (of filters) gebruikt. Vink die aan.  Let op: na sluiting van het venster moet bij Beeld "Plugins in werkbalk" worden aangevinkt. Pas dan verschijnen de iconen van de filters links in beeld (na herstart van de software).
 3. Photoshop 8bf: Plugins (filters) die compatible zijn met andere grafische software zoals o.a. Photoshop en Paint Shop Pro, kunnen ook in PF Studio gebruikt worden. Hier kan de map aangegeven worden waarin zich deze plugins (filters) bevinden. Het is verstandig deze filters buiten de installatiemap van PF Studio op te bergen, omdat bij een herinstallatie van de software de map Plugins van PF Studio verloren gaat.

 4. JPEG- Compressie: Gebruiker vragen aanvinken, dan blijft de gebruiker de baas over de mate van compressie. Tijdens het opslaan is in het venster Voorbeeld het te verwachten aantal kb's af te lezen. Let op: wanneer de compressie-schuif wordt verschoven moet opnieuw op Voorbeeld worden geklikt om het aantal kb's af te lezen.

 5. Opstarten: wanneer er veel filters geļnstalleerd zijn zal dat het opstarten vertragen. Het is te overwegen de optie "Plugin laden bij opstarten" uit te schakelen bij bezigheden die geen filters behoeven. Ook dit is afhankelijk van het werkgeheugen van de computer.

 


© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje