PhotoFiltre: Plugin Witbalans (ook voor PF Studio)

Wat is witbalans?

De meeste lichtbronnen zijn niet 100% puur wit, maar wijken af naar een bepaalde kleur. Onze ogen passen zich automatisch aan aan deze bronnen, maar een camera doet dit niet. Een camera heeft n punt nodig dat wit voorstelt, waarmee het dan de rest kan berekenen: het witpunt. De witbalans is dan de instelling die de camera vertelt wat wit moet zijn op de foto. Elke keer als een digitale camera een foto neemt moet het witpunt worden berekend, waarop het percentage van elke andere kleur wordt gebaseerd. Omdat dit benvloed wordt door de kwaliteit van het licht bij de opname, hebben de meeste camera's de mogelijkheid om een witbalans in te stellen. Typische instellingen zijn Zonlicht, Bewolkt, TL-Lamp, etc. Hierdoor is wit ook echt wit op de foto. In de Auto modus bepalen complexe berekeningen wat het witpunt is. Dit gebeurt meestal vrij nauwkeurig, maar leidt bij bewolkte omstandigheden vaak tot foto's met een blauwe kleurzweem.


In deze les bespreken we de plugin Wbalance van Alain Decamps (Vlaanderen). Download de plugin van de website;pak het zipbestand uit en berg de plugin op in de map Plugins van PhotoFiltre. Herstart PF om de plugin e activeren. Hij is te vinden bij Filter - Plugin - White Balance Filter. (Let op: alleen actief bij een geopende afbeelding).

Open de afbeelding golfbaan.jpg
De werking van de plugin: (m.b.v. de tekst uit het tekstbestandje dat bij de plugin geleverd wordt):

 1. Deze plug-in stelt je in staat de witbalans van een foto te verbeteren. De plugin moet voor een harmonische kleurweergave in het videobeeld zorgen, doordat schommelingen van de kleurtemperatuur van het licht automatisch worden opgeheven. Zonder witbalans krijgt een buiten gemaakte opname een blauwe zweem, een opname die bij een gloeilamp werd gemaakt, wordt te rood weergegeven.
 2. Zoom zo nodig flink in als er niet duidelijk wit of grijs in de afbeelding te vinden is.
 3. Om te gebruiken klik je enkele keren met de pipet op wat witte of grijze punten. Bij personen kun je soms het wit van het oog nemen. Hierdoor kan de plugin berekenen hoeveel de kleuren moeten worden gecorrigeerd om van deze punten een wit of grijs punt te maken.
  Bij deze afbeelding klik je op het wit van de kleding en van de golfbal . De voorbeelden worden nu actief:
 4. Er zijn 5 opties:

  1. Aanbevolen wordt om 0.01% als eerste te gebruiken; hier zou je een kleine voorkeur kunnen hebben voor 0.05%.; er komt zelfs een huis tevoorschijn aan de bosrand!
  2. Door op Origineel te klikken komt het origineel weer tevoorschijn en kun je het resultaat van de plugin goed beoordelen.
  3. Dit alles is wel afhankelijk van de monitor waarop gewerkt wordt.
  4. 0.01% en 0.05%: Bij deze 2 voorbeelden wordt automatisch het histogram geoptimaliseerd. Het verschil tussen 0.01% en 0.05% is het percentage van de pixels die na de bewerking bijkomend de maximum waarde kunnen krijgen en dus eventueel overbelicht kunnen zijn.
  5. Rood, Groen en Blauw. Bij elk voorbeeld wordt de vermelde kleur ongewijzigd gelaten en worden alleen de twee andere kleuren aangepast. Afhankelijk van welk voorbeeld gekozen wordt, kan de helderheid afnemen of toenemen. Als de helderheid niet echt belangrijk is, wordt aanbevolen om de groene te nemen. Ons oog kan deze kleur immers het beste waarnemen en door deze te kiezen, zal er daarin ook geen verandering plaatsvinden. De meeste digitale fototoestellen zijn trouwens bewust gevoeliger voor groen.
 1. Deze plugin is erg geschikt om afbeeldingen met een teveel aan blauw te corrigeren.
 2. Open de afbeelding museum.jpg.
 3. Zoom heel ver in en klik een paar wit/grijze punten aan uit de sponningen van het raamwerk.
 4. Kies voor 0.01%.
 5. Herhaal de bewerking nog een keer en kies dan voor Voorbeeld groen.

Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje