PhotoFiltre7: Lagen

Nodig voor deze les: download brandweer4.jpg

Vanaf versie 7 (voorjaar 2012) ondersteunt PhotoFiltre het werken met lagen.
Dit heeft als voordeel, dat men kan experimenteren met kleuraanpassingen, effecten, teksten, etc. zonder dat de eigenlijke afbeelding wordt aangetast.
Ook kunnen lagen onderling verwisseld worden en kan een afzonderlijke laag worden verwijderd.
De lagen kunnen, wanneer men tevreden is met het uiteindelijke resultaat, samengevoegd worden.

Lagen worden ondersteund door een aantal bestandsformaten. Bij PF7 is dat pfi waarmee het mogelijk is dat de afbeelding inclusief de afzonderlijke lagen kan worden opgeslagen. Handig als men bezig is met het bewerken van een afbeelding in lagen en men moet ermee stoppen.
Door op te slaan in .pfi kan men na het opnieuw opstarten van de software verder met het bewerken van de afbeelding én de afzonderlijke lagen.
Door met lagen te (leren) werken zijn complexere bewerkingen mogelijk. In dit hoofdstuk wordt voornamelijk de theorie besproken, zodat het optimaal werken met deze optie mogelijk wordt.

Hieronder bespreken we een aantal verschillende lagen, waarbij we uitgaan van een afbeelding, die gecombineerd wordt met een tweede afbeelding en een kleurlaag.


Kennismaken met lagen

  1. Activeer PhotoFiltre en open brandweer4.jpg
  2. Laag – Nieuw – Kleur – Kies dekvermogen 75% kleur wit – klik op Ok: In het lagenpalet (links) zijn de lagen zichtbaar:


  3. Rechtsklik in het lagenpalet op Achtergrond – kies Dupliceren: Laag 2 komt erbij in het lagenpalet.
  4. Trek met de muis Laag 1 onder Laag2:


  5. Rechtsklik op Laag 2 – Handmatig instellen – kies 75% en klik op Ok:


  6. Er zijn nu 3 lagen, waarvan de bovenste “actief” is, te zien aan de rand eromheen:  7. Zorg ervoor dat aan de rechterkant het icoon voor Lagen actief is en bekijk de opties:
    Laag 1 (kleurlaag) is actief – dekking is 75%, waardoor de Achtergrond mooi wazig is geworden – de laag is zichtbaar. Op slot betekent: wel zichtbaar, maar niet te wijzigen. Deze optie is handig als men heel veel lagen heeft. Mengmodus: dit onderdeel komt in een later stadium aan bod:


Meer over lagen in de les Tekst en lagen.© Marga de Bruijne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje