Transparantie in PSP7

Hoe vaak heb je niet een plaatje op een witte achtergrond dat je graag transparant zou hebben.Hieronder bespreek ik twee methodes, waarvan nummer 2 absoluut mijn voorkeur heeft wanneer het gaat om een witte achtergrond! Maar ook heel goed toe te passen bij anders-kleurige achtergronden!

 1. Methode1: Op het bestand mol.jpg

 2. Mak een laag van de achtergrond (via Palet lagen, rechtsklik op Achtergrond)

 3. Activeer de toverstaf, tolerantie 20 en selecteer al het wit (houd shift ingedrukt)
 4. Klik op het schaartje of op de del. toets.
 5. Hef de selectie op. Het wit is weg!
 6. Methode I1: De volgende methode werkt perfect. Voorwaarde is wel dat de afbeelding 16 milj. kleuren heeft (24-bits) Dit kun je zonodig bereiken via Kleuren/Kleurdiepte uitbreiden/24-bits
 7. We hebben hiervoor nodig het Macwhite-filter, dat je hier kunt downloaden. Pak het uit en stop het in de map waar al je filters staan. Het is dan te vinden via Effecten/Insteekfilters/Mac's. Wel even PSP opnieuw opstarten.


 8. Open in PSP het hierboven genoemde plaatje nog een keer. Het verschil nu met andere methodes om het wit weg te krijgen is dat we hier met LAGEN werken. Open het Palet Lagen, klik rechts op Achtergrond en kies voor Laag van maken.
 9. Ga naar Effecten/Insteekfilters/Mac's/Remove white en de achtergrond is transparant


 10. Nu kun je via Bewerken/Kopiëren en Bewerken/Plakken als nieuwe laag Molly op een voor haar geschikte ondergrond zetten.

 11. PS: het is in heel veel gevallen mogelijk via methode II ook afbeeldingen met een andere (effen) achtergrondkleur dan wit transparant te maken. Je vervangt dan eerst de bijv.gele achtergrond door wit met het gereedschap voor Kleur vervangen: Zet hiertoe de achtergrondkleur op wit en de voorgrondkleur op de achtergrondkleur van het huidige plaatje. 12. activeer , zet tolerantie op 100 en klik 2 keer met rechts op het geel: het geel wordt vervangen door wit!


Via bovenbeschreven methode II kun je het wit nu transparant maken.


© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje