1. Color Cop 5 is een ongelooflijk handig programmaatje om een kleur op te pikken. Je kunt het downloaden als bijlage bij deze les. Klik erop en het wordt geïnstalleerd. Er wordt een snelkoppeling op het buroblad geplaatst. Ik raad je aan die naar de taakbalk te slepen, zodat je er ten allen tijde gemakkelijk bij kunt.


2. We bespreken hier eerst het oppikken van een kleur in het algemeen. Klik op de snelkoppeling en je ziet dit venster

een mooi klein venstertje (dat nog kleiner kan), dat gemakkelijk te verslepen is en eigenlijk nauwelijks in de weg staat. Klik op naast het woordje Custom en het venster wordt kleiner.


3. De belangrijkste instrumenten zijn de pipet en het vergrootglas. Zie bovenste venster bij punt 1. Sleep de pipet naar een bepaald gedeelte van je beeldscherm en je ziet de kleurcode verschijnen onder het vierkant met de kleur erin. De RGB waarden staan dan links ernaast. Probeer dit uit.....Het handige is dat je de hex-code kunt kopiëren en plakken in een script of email of script voor website... of waar dan ook...[:-)


4. Klik weer op en dan op het vergrootglas. Je ziet in de regel helemaal onderaan dat de vergroting standaard staat op 5. Door op plusje/minnetje te klikken naast het vergrootglas, verander je de mate van vergroting. Dit is erg handig wanneer je de kleur wilt oppikken van een rijk geschakeerd kleurenveld... zo kun je precies die pixel pakken die je wilt! Sleep er de pipet heen (zie punt 3) en de kleur wordt aangegeven.


5. Naast de genoemde functies zijn er nog een paar interessante opties: Klik met de rechter muisknop op het symbool van Color Cop, links boven in het hoek:.Er verschijnt een snelmenu.


6. Tot slot: klik op Custom en het bekende kleurenpalet komt tevoorschijn.


7. Veel succes ermee! Mocht het programma niet meer beschikbaar zijn op de aangegeven url, mail me dan en ik stuur het op.


© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje