Penseel modus "naar doel overgaan" in PSP X

  Download bijlage van website!

 1. Deze modus van het gereedschap Penseel naar doel overgaan is heel geschikt om in een bestand een bepaald gedeelte van kleur te wijzigen, zodat een ander gedeelte beter uitkomt.
 2. Open de foto cactus
 3. Activeer het gereedschap voor vrije selectie . Open het Palet Opties voor gereedschap en kies voor intelligente rand, doezelen 1
 4. Maak een selectie rondom de cactus zelf.
 5. We gaan deze selectie opslaan in het alfakanaal, voor eventueel gebruik later (of als er iets mis gaat). Ga naar Selecties- Opslaan in alfakanaal en klik twee maal op OK. De selectie kan nu altijd weer opgehaald worden.
 6. Om het gebied rondom de cactus te kunnen bewerken moeten we de selectie omkeren: ga naar Selecties - omkeren.
 7. Zet de voorgrondkleur op wit en achtergrondkleur uitgeschakeld.
 8. Activeer het penseel in de modus naar doel overgaan , open het palet Opties voor gereedschap en kies voor:  Hier is gekozen voor de vorm "golvend" en voor dekking 75, maar afhankelijk van de afbeelding kan dat ook anders.
 9. Ga met het penseel over de selectie en je ziet de kleur verdwijnen. Bepaal zelf tot hoever je wilt gaan. het kan ook interessant zijn een beetje kleur te behouden.
 10. Afhankelijk van de afbeelding kan nu een hele lichte onscherpte worden toegevoegd: Aanpassen - onscherpte - gaussiaanse vervaging 1 of minder.
 11. Eventueel hierna de selectie nog een keer omkeren en de bloem zelf nog iets verscherpen via Aanpassen - scherpte - onscherpmasker (sterkte niet meer dan 50)
  .................

 12. Tip: bij grote oppervlakten die bewerkt moeten worden kan het een idee zijn om de textuur van het penseel in te schakelen. Je krijgt dan iets meer tekening in het ontkleurde gebied.

İMarga de Bruyne
www.oudje.nl

www.mijneigenfavorieten.nl/oudje