Het onscherpmasker in PSPX... een effect met een onlogische naam, het dient immers om te verscherpen!

Bijlage downloaden van website!

"Onscherp masker: verscherpt de randen met gemiddeld tot hoog contrast in de afbeelding zonder grofkorreligheid te verhogen. Deze opdracht zoekt naast elkaar liggende pixels met een verschil in helderheidswaarden dat u specificeert en verhoogt het contrast met een door u gespecificeerde hoeveelheid. Deze opdracht wordt meestal gebruikt bij professionele kleurcorrecties". (vlg. Help van PSP)

Dit effect is alleen te gebruiken op afbeeldingen met 16 miljoen kleuren of grijswaarden.


verkleind


 1. Open de afbeelding paaltje waarmee we gaan oefenen.
 2. Ga naar aanpassen - scherpte - onscherpmasker: druk eerst op de herstelknop rechtsboven:
 3. Bekijk nu het venster:

 4. Bereik: "het aantal pixels dat om elke rand moet worden aangepast. Een waarde tussen 0,5 en 2 werkt het beste, afhankelijk van de afbeelding. Een lagere waarde verscherpt alleen de randpixels, terwijl een hogere waarde een bredere rand met pixels verscherpt. Het effect is minder zichtbaar in afdrukken dan op het scherm, omdat een klein bereik (bijvoorbeeld 1 pixel) een kleiner gebied in een afgedrukte afbeelding met een hoge resolutie vertegenwoordigt. Gebruik daarom lagere waarden voor afbeeldingen op het scherm en hogere waarden voor afgedrukte afbeeldingen met hoge resolutie".
 5. Kracht: spreekt voor zich! Begin nooit met 100, probeer eerst 50 of nog lager. M.i. is 100 bijna altijd teveel!
 6. Knippen: "het verschil in helderheidswaarden dat naast elkaar liggende pixels moeten hebben voordat ze worden verscherpt."
  Je zou deze waarde kunnen vergelijken met de tolerantiefactor. Schroom niet om hier ook eens 20 (of 0) te proberen!
 7. Aan de slag nu: pas het effect toe in de standaardinstelling: je ziet dat het teveel is.....
 8. Omdat smaken nu eenmaal (gelukkig!) verschillen is het moeilijk hier de juiste instellingen aan te geven, hier werd gekozen voor: 1, 55, 9
 9. Denk bij het gebruik van dit effect ook eens aan een selectie, die bewerkt wordt met het filter, terwijl het gebied buiten de selectie ongewijzigd blijft.
 10. We maken een selectie om de paal. Activeer het gereedschap voor vrije selectie , kies voor van punt tot punt, neem een kleine doezelfactor en vink anti-alias niet aan. Pas nu het effect toe. Laat de selectie in tact.
 11. Hierna eventueel nog iets ophelderen. Het effect verhelderen binnen een selectie toepassen is niet mogelijk, dus moeten we een andere weg kiezen.
 12. De voorkeur gaat uit naar het filter Clarity van Xero. Mocht je dat niet hebben, dan geeft foto verbeteren - automatische contrastverbetering ook een goed resultaat.

13.  Hef de selectie op en geniet van het resultaat.


İMarga de Bruyne
www.oudje.nl