Maskers van foto in PSP9

volg. Help van PSP9:

Een masker is een grijswaardenafbeelding die op een laag wordt toegepast. U kunt maskerlagen gebruiken om delen van een laag te verbergen of tonen, tussen lagen te vervagen en om andere speciale effecten te maken. Een masker kan van een selectie, een alfakanaal of een bestaande afbeelding gemaakt worden. Maskers kunnen een laag volledig of met verschillende dekkingsniveaus bedekken.

 Download bijlagen van website!

 1. PSP9 kent de maskerlaag , nu onderdeel van het menu Lagen.
 2. Met een maskerlaag maken we heel eenvoudig een masker van een foto.
 3. Open het bestand viooltje en het bestand spinnenweb in PSP.
 4. Activeer spinnenweb, ga naar Bewerken - kopiëren. Minimaliseer het bestand hierna.
 5. Activeer viooltje en ga naar Bewerken - plakken als nieuwe laag.
 6. Ga naar Lagen - nieuwe maskerlaag. In het venster dat nu verschijnt kies je voor Uit afbeelding en daar kies je voor spinnenweb.
 7. Open nu eerst het Palet lagen en zie dat er een extra laag met maskertje verschenen is bij rasterlaag 1. Die twee lagen zijn ondergebracht in een groep.
 8. Kijk ook naar het Palet Materialen, waar alle kleur nu is verdwenen en waar vanwege het masker alleen nog grijswaarden zichtbaar zijn.
 9. Het principe: Door met zwart te verven (op de maskerlaag) komt de achtergrond (in dit geval de viooltjes) tevoorschijn, door met wit te verven komt het spinnenweb tevoorschijn.
 10. De varianten van zwart en wit (grijzen) kun je heel eenvoudig instellen door met de pipet op een grijswaarde in het Palet materialen te klikken.
 11. Verven kan met het penseel én met de airbrush. Het is moeilijk te zeggen welke grootte, dat is sterk afhankelijk van de afbeelding. In dit geval werd begonnen met een grootte van 50, maar aan de buitenzijde werd het minder.
 12. Zoals altijd: met de linker muisknop verf je met de voorgrondkleur, met de rechter met de achtergrondkleur. Je kunt die kleuren natuurlijk op zwart en wit zetten, maar ook variëren in de grijswaarden...!!
 13. Denk bij het verven aan de volgende opties:
  1. wijzig het percentage van dekking
  2. wijzig de grijswaarden
  3. verf niet té grote stukken tegelijk
  4. gebruik het terugpijltje als iets niet naar je zin is
 14. Neem rustig de tijd aan deze techniek te wennen, er zijn mooie subtiele resultaten mee te behalen.


©Marga de Bruyne
oudje.nl