Kleur wijzigen met kleurtoon in PSPX

 

Bijlagen downloaden van website!

 1. De Help-functie van PSP zegt hierover het volgende:
  Zo gebruikt u de opdracht Kleurtoon/verzadiging/helderheid:
  U
  kunt de correctie tot een specifiek gebied beperken door een selectie in de afbeelding te maken.
  Kies Aanpassen > Kleurtoon en verzadiging > Kleurtoon/verzadiging/helderheid wanneer u de afbeeldingspixels direct wilt wijzigen.
  In de vervolgkeuzelijst Bewerken kiest u het kleurbereik dat u wilt aanpassen. Kies Hoofd wanneer u alle kleuren gelijktijdig wilt bewerken. Wilt u een specifiek kleurbereik bewerken, dan kiest u Roodbereik, Geelbereik, Groenbereik, Cyaanbereik, Blauwbereik of Magentabereik.
  De kleurcirkels vertegenwoordigen de kleuren in de afbeelding. De buitencirkel vertegenwoordigt de oorspronkelijke waarden en de binnencirkel de aangepaste waarden. Kiest u een specifiek kleurbereik dat u wilt bewerken, dan wordt er een controlecirkel tussen de binnenste en buitenste cirkel toegevoegd waarin u het kleurbereik dat u aanpast, kunt wijzigen.
 2. Open de foto mosselman in PSP
 3. We willen de groene kleuren van de bladeren rondom het mannetje een beetje aanpassen.
 4. Ga naar Aanpassen > Kleurtoon en verzadiging > Kleurtoon/verzadiging/helderheid
 5. Klik daar eerst op de resetknop rechts bovenaan. Je ziet het dialoogvenster, waarmee we gaan werken.

 6. Bij Bewerken vink je groene tinten aan. Meteen verschijnt er nu in het kleurenwiel een witte punt met twee streepjes ernaast, die het gebied met groen aanduiden.

 7. Door aan de streepjes te trekken met de muis breid je het groen a.h.w. uit... wordt er dus meer groen meegenomen in de aan te brengen wijzigingen. We laten de streepjes eerst even ongewijzigd en gaan werken met de kleurtoon.
 8. Ga met de muis naar het linker voorbeeldvenster bovenaan en schuif een stukje groen tevoorschijn, zodat je de aan te brengen wijzigingen goed kunt zien.
 9. Ga vervolgens naar het schuifje voor kleurtoon en trek het iets naar links, waardoor het geel de overhand krijgt... kijk naar het kleurenwiel én naar het voorbeeldvenster. Bij een stand van ongeveer -60 (minus 60) klik je op OK.
 10. Het is ineens herfst geworden!
 11. Experimenteer nu zelf verder:

 


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje