Foto verbeteren 1: de automatische functies + rode ogen verwijderen

 1. Om te oefenen gebruiken we de foto kinderen (downloaden van website  en openen in PSP)
 2. Activeer de werkbalk foto via Beeld werkbalken - foto

 3. We bespreken hier eerst de drie automatische functies. Daarna gaan we over tot het herstellen van de rode ogen.
 4. In ieder venster van de werkbalk foto bevindt zich links het originele en rechts het aangepaste bestand. Daaronder de zoomknoppen en de knoppen Automatische proef (= je ziet het effect meteen op het werkvlak) en proef (= eenmalige proef).

 5. Let op: wanneer je de werkbalk foto regelmatig gaat gebruiken klik dan altijd eerst op de knop herstellen, omdat deze altijd de laatst gebruikte waarden vasthoudt!

 6. De volgorde van verbetering: bij een foto die te licht of te donker is kun je het beste beginnen met contrastverbetering.
 7. En nu aan de slag met de foto:
 8. Hoewel het erg verleidelijk is eerst de rode ogen te verhelpen, doen we dit nú niet:... dat gebeurt altijd als laatste!

 9. Automatische kleurbalans: Met de functie Automatische kleurbalans corrigeer je de kleuren, verwijder je eventuele kleurzweem (afwijking) en zorg je voor natuurlijk overkomende kleuren in de afbeelding. De functie is bedoeld voor de correctie van afbeeldingen met meerdere kleuren en niet zozeer voor afbeeldingen met variaties van één kleur.
 10. Automatische contrastverbetering gebruik je om het evenwicht tussen hoge lichten, middentonen en schaduwen, en de algehele helderheid en intensiteit van de afbeelding aan te passen. Daardoor worden alle details in de afbeelding zichtbaar en worden alle beschikbare kleuren gebruikt. Zet in ieder geval bij deze correctie automatische proef aan! Er zijn drie vakken met keuzemogelijkheden, die we hieronder kort bespreken.
 11. Automatische verzadigingsverbetering: hiermee pas je de verzadiging van de kleuren in een afbeelding automatisch aan. De verzadiging van een kleur bepaalt hoe sprekend de kleur is. Verzadigde kleuren zijn helder en briljant, zoals brandweerwagenrood. Een afbeelding wordt hiermee dus kleurrijker! De mogelijkheden spreken voor zich!
 12. Pas de drie hierboven genoemde automatische functies toe op de foto van de twee kinderen.... ..... de rode ogen laten we nog even zitten!! Sla de nu gedeeltelijk verbeterde foto op in psp.formaat.
 13. Om nog even verder te experimenteren met de automatische functies open je foto sneeuw en pas daarop de 3 automatische functies toe. Neem rustig de tijd om nog even verder te oefenen met welke foto's dan ook!
 14. Rode ogen verwijderen:
 15. PSP staat standaard ingesteld op automatisch menselijk oog en kleurtoon grijs. Kies blauw en zoom een paar keer in. Klik in het linker oog: er komt een kader omheen dat je nog kunt wijzigen: rechts zie je meteen de uitwerking! Ga heel nauwkeurig te werk met de contouren, er mag geen spatje rood achterblijven! Klik OK als je tevreden bent en ga door met de andere ogen. Sla de foto daarna op.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje