Het werkvlak van PSP9

1. Wanneer PSP is geopend en er is nog geen bestand actief, dan zijn er toch verschillende (zwevende) paletten aanwezig

2. Zoals de naam al zegt, is het werkvlak dat deel van het hoofdvenster waarin je afbeeldingen maakt en bewerkt. Om de grootte van het werkvlak te wijzigen, kun je rechtsonder trekken aan de hoeken van het venster.

3. Veel van de balken en paletten kunnen worden vastgemaakt (waardoor ze onderdeel worden van het werkvlak) of worden losgemaakt, zodat ze 'zweven' en het werkvlak wordt vergroot.

4. PSP heeft de mogelijkheid het werkvlak naar je eigen zin in te richten en op te slaan. Daarnaast is er een standaard werkvlak. Er zijn heel veel werkbalken en paletten en het is niet te doen die allemaal in het werkvlak te hebben, dan zou er geen ruimte meer zijn om te werken. Ga naar Beeld - werkbalken of Beeld - Paletten om alle opties te zien. Het zijn er 16 in totaal!

5. We gaan uit van de standaard werkbalk

6. Daar klikken we Overzicht en Studiecentrum weg.

7. Op het werkvlak staan nu de paletten voor materialen, lagen en opties voor gereedschap (de rode pijlen) en links de werkbalk Gereedschappen (de witte pijl).In deze vorm staan de paletten vast en is het grijze veld dus het werkvlak.

8. Door met de muis de puntjes (onder het zwarte kruisje) aan te klikken en te slepen maak je een palet los en kun je het overal heen schuiven en van vorm wijzigen.

9. Het komt weer op zijn plaats door dubbel te klikken op de bovenrand.

10. Dit alles is een kwestie van even oefenen…. En geen zorgen…. Als alles in de war is sluit je PSP af. Na weer opstarten ga je naar Bestand - Werkvlak - Laden - en kies je voor standaard.

11. Met de Functietoetsen zijn veel paletten tevoorschijn te toveren en te verwijderen
" F4 - Opties voor gereedschap
" F6 - Materialen
" F8 - Lagen

12. Een werkvlak met je eigen privé-instellingen kan worden opgeslagen onder een specifieke naam. Het is derhalve ook mogelijk meerdere werkvlakken op te slaan. Dat gaat via Bestand - werkvlak - opslaan.

13. Voor we echt aan de slag gaan maken we een nieuwe map aan op onze harde schijf. Noem deze map bijv. PSPopslag. Het is de bedoeling hierin allerlei zaken PSP betreffende op te slaan: werkvlakken, maskers, selecties, texturen, plaatjespenselen, filters, … etc.

" Doe dit niet in de map waarin PSP staat geïnstalleerd, maar ruim daarbuiten, het liefst op een aparte partitie, indien mogelijk.
" Bij een (niet denkbeeldige) crash van PSP blijven die zaken in ieder geval behouden.
" Deze map is niet bedoeld om werkstukjes, oefeningen etc. in op te slaan.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje