Het werkvlak van PSP X

 1. Wanneer PSP is geopend en er is nog geen bestand actief, dan zijn er toch verschillende (zwevende) paletten aanwezig.
 2. Zoals de naam al zegt, is het werkvlak dat deel van het hoofdvenster waarin je afbeeldingen maakt en bewerkt. Om de grootte van het werkvlak te wijzigen, kun je rechtsonder trekken aan de hoeken van het venster.
 3. Veel van de balken en paletten kunnen worden vastgemaakt (waardoor ze onderdeel worden van het werkvlak) of worden losgemaakt, zodat ze 'zweven' en het werkvlak wordt vergroot.
 4. PSP heeft de mogelijkheid het werkvlak naar je eigen zin in te richten en op te slaan. Daarnaast is er een standaard werkvlak. Er zijn heel veel werkbalken en paletten en het is niet te doen die allemaal in het werkvlak te hebben, dan zou er geen ruimte meer zijn om te werken. Ga naar Beeld - werkbalken of Beeld - Paletten om alle opties te zien.
 5. We gaan uit van het standaard werkvlak.
 6. Daar klikken we Studiecentrum weg.
 7. Ga naar Bestand - Nieuw - Klik Ok.
 8. Op het werkvlak staan nu de paletten voor materialen en lagen rechts, opties voor gereedschap bovenaan, Gereedschappen links en Browser onderaan.  In deze vorm staan de paletten vast en is het grijze veld dus het werkvlak.
 9. Door met de muis op de bovenrand van een palet te klikken is dit te verslepen. Dubbelklik erop en het komt weer op zijn plaats.


  losmaken palet

 10. Dit alles is een kwestie van even oefenen. En geen zorgen…. Als alles in de war is: Bestand - Werkvlak - Laden - kies:

  .


 11. Met de Functietoetsen zijn veel paletten tevoorschijn te toveren en te verwijderen
  " F4 - Opties voor gereedschap
  " F6 - Materialen
  " F8 - Lagen

 12. Een werkvlak met je eigen privé-instellingen kan worden opgeslagen onder een specifieke naam. Het is derhalve ook mogelijk meerdere werkvlakken op te slaan. Dat gaat via Bestand - Werkvlak - Opslaan.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje