Selectie uit vrije hand (lasso)

Download de bijlagen .


1. Het gereedschap voor selectie uit vrije hand (ook wel "lasso" genoemd) : het verschil met het gereedschap is dat we hier geen vaste vormen ter beschikking hebben, zoals vierkant, cirkel etc. Wanneer we activeren zijn er in het palet Opties voor Gereedschap (F4) de volgende opties bij Selectietype:

Volgens Help van PSP9: (cursief)

Randzoeker: Klik op de randen van onregelmatig gevormde gebieden, en Paint Shop Pro zoekt de randen tussen twee gebieden met subtiele kleur- of lichtverschillen ertussen.
Vrije hand: Klik en sleep om het gebied te selecteren alsof u een tekening uit de vrije hand maakt. Gebruik dit type voor onregelmatige vormen wanneer u snel een selectie wilt maken.
Van punt tot punt: Klik van punt tot punt, en Paint Shop Pro tekent een rechte rand tussen de punten. Gebruik deze functie wanneer u een selectie met rechte randen wilt maken.
Intelligente randselectie: Klik langs de randen van onregelmatig gevormde gebieden en Paint Shop Pro zoekt de randen. Gebruik deze selectie om een rand te maken tussen twee gebieden die qua kleur of licht sterk met elkaar contrasteren


2. Opdracht: oefen met bovenstaande drie selectietypes op dit plaatje:


3. en probeer er dit van te maken


4. Doezelen: Met de doezelfactor stel je in hoe scherp de randen van de selectie worden. Door het aantal pixels te verhogen wordt de rand zachter en gaat bij plakken geleidelijker over in de achtergrond.


5. Anti-alias: door deze optie aan te vinken krijgt de selectie een gladde rand, doordat langs die rand een deel van de pixels wordt ingevuld zodat deze halfdoorzichtig worden.


6.Open de bloem in PSP. Oefen met de orchidee: het geel moet geselecteerd worden met .
Probeer er alle drie de selectietypes op uit: welk type heeft de voorkeur en weet je ook waarom?

(intelligente rand, want er is een goed contrast aan kleuren!)


7. Nu passen we de toe op de vuilnishoop, om die een wat artistieker aanzicht te geven: Selecteer de rode fles in het midden: het is een oefening, dus probeer alles uit en bepaal voor jezelf welke methode de beste is en probeer te begrijpen waarom....
.


Kopieer nu die selectie via bewerken - kopiŽren.


8. Hef de selectie op, ga naar Afbeelding - Grijswaarden. De vuilnis wordt grijs..... Ga naar Afbeelding - Kleurdiepte uitbreiden en kies voor de onderste optie. We gaan immers de rode selectie er weer opplakken en daarvoor moet de kleurdiepte maximaal zijn!

 


9. Ga naar Bewerken - plakken als nieuwe laag en doe dit een paar keer.... activeer het gereedschap voor verplaatsing en schuif ermee.....Alles naar je zin? Ga naar Lagen - Samenvoegen - alle lagen samenvoegen.


10. Ga naar Selecteren - alles selecteren. Ga naar selecteren - wijzigen - inkrimpen - 40 . Ga naar Selecteren - wijzigen - doezelen - 40. Plak nu deze selectie op een passende achtergrond.....


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl