Vlakvulling in PSP 9

Download bijlage .

 1. Met het gereedschap Vlakvulling kun je een gebied vullen met een bepaalde kleur, met een patroon of met een verloop. Dit gereedschap heeft een aantal opties waarmee wordt bepaald hoe kleuren worden herkend en vervangen.
 2. Het palet Opties voor gereedschap bepaalt de opties die op alle materialen  van toepassing zijn. Hoe hoger de tolerantie, des te meer pixels worden meegenomen.
 3. Met het kleurenpalet bepaal je of de vulstijl een effen kleur, een verloop of een patroon moet zijn. In de les over het kleurenpalet is hier al uitgebreid op ingegaan. Maar voor het gemak hier nog even de hoofdpunten!
  1. Met je voor en achtergrondkleur. door op het dubbele pijltje te klikken keer je de kleuren om
  2. Mede drie opties in het venster voor Materialen  bepaal je welke vulstijl actief zal zijn:
  3. Je kunt het effect Textuur gebruiken om de indruk te geven dat de afbeelding is gemaakt op een gestructureerd oppervlak. Als je dat niet wilt zet je beide opties (onder en boven) uit.
 4. Activeer het gereedschap voor basisvormen en kies in het Palet Opties voor gereedschap voor: voetbal

Teken een grote voetbal .

(Mocht je deze basisvorm niet kunnen vinden, gebruik dan de bijlage.)

 1. Verander eventueel nog iets aan de vorm en schuif de voetbal midden op de achtergrond. Open het Palet lagen, klik rechts op laag 2 (de vectorlaag, herkenbaar aan het ) , kies voor omzetten in rasterlaag.
 2. Klik in het Palet Lagen rechts op de nieuwe laag en kies voor "naam wijzigen". De nieuwe naam is "leeg" . Het Palet lagen ziet er nu zo uit:
 3. Activeer nu , wijzig de Afstemmingsmodus in "dekking" en zet de tolerantie en dekking op 100. Kies bij Materialen  een radiaal verloop zoals hieronder aangegeven.
 4. Ga nu naar het volgende vlak. Kies een andere vulstijl, gebruik de texturen.....gebruik de patronen en combineer deze twee...... Bij patronen kun je de schaal veranderen...... kan hele mooie effecten teweeg brengen!!
 5. Het staat je natuurlijk vrij andere kleuren te gebruiken...in deze les is het bij twee kleuren gebleven.
 6. Wanneer alle vlakken gevuld zijn open je Palet Lagen en trek je laag "leeg "naar boven. Hierdoor worden de randen iets donkerder! Activeer nu laag 1 en vul die passend op.

© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje