Het gereedschap Verplaatsing in PSP XI


Benodigde bestanden voor de les: bijlagen downloaden


 

1.   Met het gereedschap Verplaatsing kan men een laag of selectie verplaatsen.

2.   Open het bestand Lagen in PSP. Je ziet dat het bestand uit 6 lagen bestaat.3.   Activeer en ga op een van de groene designs staan, houd de linker muisknop ingedrukt en je kunt het verschuiven.
Door op één van de designs te klikken activeer je meteen de juiste laag. Zet de designs in een andere volgorde! en als je dan toch bezig bent: geef de achtergrond een andere kleur...???..!!

4.   Het verplaatsen van een selectie: we werken met het bestand hierboven: ga naar Lagen - samenvoegen - alle lagen samenvoegen, zodat het bestand uit één laag (=Achtergrond) bestaat. Activeer nu het selectiegereedschap:
kies in het Palet Opties voor Gereedschap voor:


5.   Maak een selectie om het design links boven:

6.   Activeer , houd de rechter muisknop ingedrukt en je kunt de selectie verplaatsen naar een ander design...... op deze manier kun je precies even grote selecties maken..... om ze via Bewerken - kopiëren en plakken weer elders toe te passen.....om maar een voorbeeld te noemen!!

7.   Selecties die je ophaalt uit het alfakanaal of van de harde schijf: (zie hierover ook de les over het selectiegereedschap) kun je ook op deze manier heel handig verplaatsen. Om te oefenen gebruik je de selectie uit de download.Pak hem uit en sla hem op op je harde schijf.

8.   Open een nieuw bestand 300 bij 300, zwart en voeg een nieuwe laag toe. Ga naar Selecties - Laden van schijf en haal de selectie op..... Met kun je de selectie naar hartelust verplaatsen, om hem daarna te vullen, roteren...... etc. etc.. Wat had je hiervan gedacht??

af

 


© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje