Lagen: vector & raster in PSP9

 

In Paint Shop Pro kun je werken met twee soorten lagen: vector- en rasterlagen.


1.Een rasterlaag is opgebouwd uit pixels die in een denkbeeldig raster worden geplaatst. Wanneer je het vergrootglas gebruikt kun je zien hoe ieder pixel als een hokje wordt weergegeven. Ieder pixel heeft een kleurdiepte (ook wel bitdiepte genoemd); een 1-bits afbeelding kan een van twee kleuren weergeven, een 24-bits afbeelding kan een van 16,7 miljoen kleuren weergeven. Een object in een rasterafbeelding wordt gedefinieerd door alle pixels. Een rasterlaag kan alle kleurdieptes hebben, van 2 tot 24-bits!

dit is een sterk vergroot stukje rasterlaag


2. Een vectorlaag bevat geen pixels, maar bevat de kenmerken van een afbeelding: de plaats, de dikte van een lijn, het patroon, de kleur, etc.


3. Een vectorlaag is dus eigenlijk een set eigenschappen van een vectorobject. En : een prettige bijkomstigheid: een vectorlaag is ten allen tijde om te zetten in een rasterlaag via Lagen/Omzetten in raster.


4. Gereedschap : alleen de volgende gereedschappen zijn actief op een vectorlaag:

tekst, pen, basisvormen en objectselectie kunnen worden gebruikt op een vectorlaag.


5. We gaan nu experimenteren met de beide lagen om met name de voordelen van een vectorlaag te ontdekken!

Voorbeeld 1: Zet voorgrondkleur op rood, achtergrondkleur op zwart. Open een nieuwe afbeelding, 16 miljoen kleuren, transparant.Voeg een nieuwe rasterlaag toe. Activeer nu het gereedschap voor basisvormen en kies voor de Ellipse. Materialen kies je voor Kleur (effen dus):

In het scherm Opties voor gereedschap - basisvormen zet je geen vinkje bij Als vector creŽren en kies je voor lijndikte 10:

Teken nu een klein ovaal.


6. Zet nu wel een vinkje bij Als vector creŽren en doe hetzelfde. Je afbeelding ziet er nu zo uit:


7. We bekijken nu eerst het Palet Lagen:

Laag 1: de transparante ondergrondlaag, Laag 2 de rasterlaag en Laag 3 de vectorlaag; deze laatste is te herkennen aan het kader met de grepen (hendels). Voor het hokje staat een +. Door hierop te klikken komen we veel meer te weten over de laag. Klik rechts op Ellipse en dan op Eigenschappen....

 

Je kunt nu heel gemakkelijk bijv. kleur en vulstijl veranderen. Zou je dit op een rasterlaag willen doen, dan is dat veel gecompliceerder! Probeer eens uit.... verander naar hartelust en zie hoe eenvoudig dat gaat!!

 


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje