De toverstaf in PSP9

Download de bijlage.


 1. Het essentiŽle verschil tussen de toverstaf en het gereedschap voor selectie en is dat het gereedschap Toverstaf niet de randen selecteert maar de inhoud.
 2. Open het gedownloade bestand in PSP.
 3. Activeer het gereedschap (verstopt achter gereedschap voor selectie, klik eventueel op S)
 4. Het venster Opties voor gereedschap is nu actief.
 5. We bekijken eerst de opties voor de Afstemmingsmodus:

Er zijn de volgende opties voor het maken van selecties:

RGB-waarde: selecteren op basis van percentage rood, groen, blauw

Kleur: kiest pixels van dezelfde kleur

Kleurtoon: selecteren op basis van positie in de kleurencirkel

Helderheid: selecteren op basis van het percentage wit

Alles dekkend: alleen gebieden met pixels worden geselecteerd, geen transparante gebieden dus.

Dekking: pixels worden geselecteerd op basis van de dekking van de huidige pixel tegenover de andere.

 

 1. Tolerantie: Bepaalt in welke mate de pixelwaarde gelijk moet zijn aan de geselecteerde modus, wil deze worden geselecteerd. Bij lage instellingen moeten de waarden van de pixels dicht bij elkaar liggen. Bij hogere instellingen is de tolerantie groter en kiest de Toverstaf dus meer pixels.
 2. Doezelen: Met de doezelfactor stel je in hoe scherp de randen van de selectie worden. De doezelfactor is de breedte van het overgangsgebied, uitgedrukt in pixels. Een hogere doezelwaarde zorgt voor zachtere randen, doordat er meer pixels worden gedoezeld. Doezelen is nuttig bij het plakken van een selectie. Door de vervaging smelt de selectie samen met de achtergrond en is het effect natuurlijker.
 3. Oefenen met Mara: de bedoeling is dat we haar bevrijden van de witte achtergrond. Voor we beginnen gaan we eerst het Palet Lagen openen en rechtsklikken op Achtergrond: kies voor laag maken van achtergrondlaag. Nu kunnen we er veel meer mee doen.....!!

9.      Zorg dat actief is. Zet de Afstemmingsmodus op RGB - tolerantie op 0 - doezelen op 0. Klik in het wit. Je ziet dat de selectie nog lang niet volledig is. Hef de selectie weer op en verhoog de tolerantie tot 20.. en doe het nog eens... veel beter.... probeer nu eens 100... wat zie je....??... een stukje van het gezicht wordt meegenomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling! We houden het hier dus even op 20. We hebben nu het wit geselecteerd en klikken op het schaartje (of op de del-toets) en je ziet dat Mara nu op een transparante ondergrond staat. Hef de selectie nog niet op.

Tip: wanneer er stukjes wit niet direct worden meegenomen (bijv. tussen lijf en arm) druk dan in het palet Opties voor gereedschap op de modus Toevoegen en selecteer opnieuw: dan wordt de selectie toegevoegd aan de al bestaande!

 1. Wanneer we de transparante achtergrond nu vullen met zwart en de selectie opheffen (Selecties - niets selecteren) zien we dat er nog een lelijk randje (vervuiling) rond de selectie zit..... . Om dit te verbeteren kun je van alles doen maar ik prefereer de volgende methode:
 2. Gebruik het twee keer, zodat de selectie weer tot stand komt en het zwart verdwijnt. Ga naar Selecties - omkeren en je ziet dat nu i.p.v. de achtergrond Mara geselecteerd is. Ga naar Selecties - wijzigen - inkrimpen en kies voor 2 (of 3).... het selectierandje schuift iets naar binnen. Ga naar Selecties - wijzigen - doezelen en kies voor dezelfde factor (2 of 3 dus). Ga naar Bewerken - kopiŽren.

12.  Open een nieuw bestand, 300 bij 300, transparant, breng een nieuwe laag aan en vul die met zwart. Ga naar Bewerken - Plakken als nieuwe laag en je ziet dat de rand er heel wat beter uitziet! Dit alles is een kwestie van uitproberen... iedere selectie is weer anders..... maar er zijn mogelijkheden genoeg! En ťťn tip: wanneer je wilt controleren of de randjes mooi zijn (m.a.w. of de vervuiling zo gering mogelijk is) .... kopieer dan op zwart... dat laat alle vervuiling genadeloos zien!!

13.  Om het gedoezelde randje iets scherper te krijgen gaan we nog naar Aanpassen - scherpte - onscherpmasker en kiezen voor de standaard instelling of verminderen die iets.......


De standaard instelling krijg je door op de knop rechtsboven te klikken.

 1. Nu Mara op een eigen laag staat is het verder kinderspel er een mooie achtergrond bij te maken dan wel haar op te slaan als plaatjespenseel (tube). Het Palet Lagen ziet er nu zo uit: (ik heb de lagen een naam gegeven, bij jou is het gewoon 1,2 en 3)
 2. Opslaan als plaatjespenseel: open Palet Lagen, rechtsklik op de zwarte laag en verwijder die. Rechtsklik op een van de lagen en kies voor Samenvoegen - zichtbare lagen samenvoegen: je ziet dat de transparantie blijft bestaan! Snijd het plaatje eventueel nog iets bij en ga naar Bestand - exporteren - plaatjespenseel. Geef en naam en Mara staat bij je voorraad plaatjespenselen (op te roepen via )
 3. Er een andere achtergrond bijmaken. We keren terug naar de situatie bij punt 14. Verwijder weer de zwarte laag of zet een kruisje door het oog, zodat hij onzichtbaar wordt.
 4. Voeg een nieuwe laag toe of activeer laag 1 (de transparante laag). Vul die met wat je maar wilt... als het maar geen wit is!!

 

 


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl