Tekst op een afbeelding in PSP8

Paint Shop Pro biedt  veel mogelijkheden om tekst toe te voegen aan een afbeelding. Zo’n afbeelding kan dan bijv. gebruikt worden als (ansicht)kaart.

 

 1. Open een nieuw bestand, 300 bij 300, wit, 16 milj. kleuren en activeer het gereedschap voor tekst

 2. Bekijk  het palet Opties voor gereedschap (F4)  Kies voor zwevend en stel verder het lettertype, de lijnbreedte  en de lijnstijl in. Kijk even naar de mogelijkheden!
 3. Ga met de muis naar het bestand en je ziet dat de cursor verandert in een kruis met een letter: klik nu en je komt in het venster tekstinvoer: 4. Terwijl je de tekst typt zie je hem verschijnen op het bestand. Wanneer je niet tevreden bent selecteer je de tekst en verander je bij Opties voor Gereedschap het een en ander. Tot slot klik je op toepassen.
 5. Experimenteer verder met de modi en mogelijkheden van Opties voor gereedschap… zodat je inzicht krijgt in de mogelijkheden!

  Sluit het bestand hierna, zonder op te slaan.

 6. Open de foto ogen .

·        Breng een nieuwe laag aan en noem die tekst. Zet een tekst op die laag en voeg effecten toe, zoals schaduw o.i.d.

·        bedenk dat het type letter vaak een extra effect kan geven.

·        Er zijn honderden sites op internet waar je letters (fonts) kunt vinden om te downloaden.

·        Het is niet nodig het geheel op te slaan, het is slechts een oefening.

 1. Tekst langs een gebogen lijn
 1. Hierboven zie je de tekst ook onder langs de lijn lopen, maar hij staat op zijn kop. Om dit anders te doen is er de mogelijkheid van pad omkeren. Dat gaat zo:
  1. trek een cirkel met het gereedschap voor basisvormen (als vector), achtergrondkleur uitzetten
  2. activeer het gereedschap pen
  3. klik in het Palet Opties voor Gereedschap op bewerkingsmodus
  4. klik met de rechter muisknop binnen de cirkel
  5. kies voor bewerken - pad omkeren
  6. activeer nu het gereedschap voor tekst, kies voor uitlijnen in het midden en typ de tekst
  7. De lijn van de cirkel verwijderen: klik in het palet lagen op het plusje voor vectorlaag en zet een kruisje door het oog voor ellips.

 2. Van internet ophalen van letters (fonts): deze letters zijn in PSP te gebruiken zonder dat ze geďnstalleerd zijn in de map C:/Windows/fonts. Het is al voldoende op de betreffende letter te klikken, zodat het venster van die letter geopend wordt. Daarmee is de letter binnen PSP te gebruiken.
 3. Voordeel van punt 9: teveel letters in de map C:/Windows/fonts vertragen het systeem. Dat wordt bij de beschreven werkwijze voorkomen.

Het voorgaande is slechts het begin... er is zoveel met tekst te doen.... dat het absoluut de moeite waard is je daar goed in te verdiepen!

© Marga de Bruyne
www.oudje.n