Het gereedschap voor TEKENEN (2)


1. Open PSP en ga naar Bestand / Voorkeuren / Algemene Programmavoorkeuren / linialen en eenheden . Hier gaan we de hokjes van het raster een beetje groter maken dan de standaard instelling. Kies voor horizontaal en verticaal 30. Klik op OK.


2. Open een nieuwe afbeelding van 400 bij 400, transparant, 16 milj. kleuren. Zet voor- en achtergrondkleur op effen, resp. rood en wit. Ga naar Beeld en klik op raster. Vul de transparante laag met met de witte kleur. Zet daarna de achtergrondkleur op uit.


3. Ga naar lagen / nieuwe rasterlaag / OK en activeer daarna het gereedschap voor tekenen , kies in het Palet opties voor gereedschap: Bézier-curve, lijndikte 4, anti-alias aangevinkt, de rest niet.


4. Ga ongeveer naar het midden van het bestand, druk linker muisknop in en trek een verticale lijn vier hokjes recht naar beneden. Laat de linker muisknop los maar verplaats hem niet. Druk hem weer in en ga vier hokjes naar links, weer loslaten en niet verplaatsen, dan weer indrukken en vier hokjes naar boven. Nu loslaten...!! Als het goed is heb je dit:


5. Ga allereerst naar Beeld en klik weer op raster, dat hierdoor verdwijnt!


6. Ga naar Bewerken / kopiëren en Bewerken / Plakken als nieuwe laag. Ga naar Afbeelding / spiegelen en schuif de plaatjes tegen elkaar aan met het gereedschap voor verplaatsing:


7. Zo spelen we verder..... ik help je even op weg... maar de rest doet je "creative mind" natuurlijk zelf......


8. Ga nog een keer naar bewerken / plakken als nieuwe laag en verklein die een beetje: ga naar Afbeelding / formaat wijzigen en kies 80%. Kopieer en plak ook die laag weer en schuif ze IN de ruit.....


9. Ga naar het Palet lagen, waar nu vijf lagen zijn, de witte en de vier van de ruiten. Maak de onderste onzichtbaar door een kruisje door het brilletje te zetten:

Klik dan met de rechter muisknop op laag 2 en kies voor samenvoegen / zichtbare lagen samenvoegen. Maak hierna laag1 weer zichtbaar. De dubbele ruit is nu een geheel geworden en hiermee werk je verder....


10. Denk eraan dat de onderste laag ook nog steeds te bewerken is... ander kleurtje... verloop..., hetgeen dan tot dit postpapiertje kan leiden....!!


11. Experimenteer zelf verder...... deze ENE Bézier-curve kan je zo aankijken.....


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl