Het selectiegereedschap in PSP9

 1. Het gereedschap voor selectie:  Opties voor gereedschap:


 2. Een korte uitleg van het Palet Opties voor Gereedschap:
 1. Selecties omkeren is heel handig om achtergronden weg te halen (bijv. bij het maken van tubes/plaatjespenselen). Zorg er wel eerst voor dat de achtergrond een laag is (klik in het Palet Lagen rechts op Achtergrond en kies voor Laag maken van achtergrondlaag). Selecteer nu met de toverstaf een bepaald gebied - ga naar Selecties - Omkeren en de selectie wordt letterlijk omgekeerd, d.w.z. het eerst niet geselecteerde gebied is nu geselecteerd en dat gebied kun je nu met de functie "knippen" verwijderen, waardoor een transparant achtergrond is ontstaan.
 2. Een selectie uitbreiden: Via Selecties - wijzigen - uitbreiden kun je de selectie met een bepaald aantal pixels uitbreiden. De oorspronkelijke vorm van de selectie blijft behouden. Maar het kan ook anders!
 3. Maak een selectie in de modus Vervangen. Klik bij Modus op  Toevoegen en voeg iets toe aan de al bestaande selectie.Klik de Modus Verwijderen aan en haal er iets af.
 4. Een selectie kleiner maken: Via Selecties - wijzigen - inkrimpen verklein je de selectie met een bepaald aantal pixel, waarbij de oorspronkelijke vorm behouden blijft. Maar ook hier kan dat anders.
 5. Doezelen. Met de doezelfactor stel je in hoe scherp de randen van de selectie worden. Wanneer je langs de randen een vage rand maakt van een bepaalde breedte, krijg je een geleidelijke overgang tussen een selectie en het omringende gebied. De doezelfactor is de breedte van het overgangsgebied, uitgedrukt in pixels. Een hogere doezelwaarde zorgt voor zachtere randen, doordat er meer pixels worden gedoezeld..
 6. Specifiek gebied selecteren. Klik op Aangepaste selectie:

  In het venster geef je de waarden/maten in (in pixels).

 7. Met het gereedschap voor Verplaatsen  en de rechter muisknop kun je de selectie verplaatsen.
  Via Afbeelding – Bijsnijden tot selectie kun je de selectie uitsnijden.

 8. Een selectie opslaan: Maak een map selecties waar je alle selecties in op kunt bergen. Ik geef er de voorkeur aan deze map te maken buiten de map waar PSP zelf in staat. Wanneer er dan iets mis gaat, heb je altijd nog je selecties over! Wanneer je nu een mooie selectie hebt gemaakt van bijv. een tekst en die wilt bewaren, ga je in PSP naar Selecties – Selecties laden/opslaan – Selectie opslaan op schijf en daar sla je de selectie op met een eigen naam.
 9. Opslaan in alfakanaal. Wanneer je een selectie niet definitief wilt opslaan, maar alleen voor eventjes, kun je dat doen in het alfakanaal: een grijswaardenkanaal voor het opslaan van selecties en maskers.Wanneer je stopt met PSP verdwijnt de opgeslagen selectie. Een selectie opslaan in het alfakanaal: ga naar Selecties – Selectie laden/opslaan – Selectie opslaan in alfakanaal.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl