De schermopname in PSP XI


Benodigde bestanden voor de les: nvt


Niet te evenaren is PSP bij schermopname (ook wel "screenshot" of "screendump" genoemd).
Van ieder scherm op een pc kun je een afbeelding (foto) maken en vervolgens opslaan.
We bespreken hier maar n manier om een schermopname te maken... de meest gebruikte.

1.   Open PSP, ga naar Bestand - Importeren - Schermopname - instellingen

schermopname

2.   Het venster Instellingen voor opname verschijnt en is ingedeeld in drie vakken.
Kies links voor gebied, in het midden voor sneltoets en kies dan F12 (zie ook punt 3 hieronder) en rechts laat je alles leeg. Klik op OK.

3.   Let op: kiesbij punt 2 een sneltoets die niet al een functie heeft op je computer; dat is ook de reden om niet de rechter muisknop te kiezen. Er is keuze genoeg bij de sneltoetsen.

4.   We gaan nu een opname maken
Ga naar Bestand - Importeren - Schermpname (Shift+C) . PSP valt weg en je komt in een andere geopende applicatie terecht of op het buroblad. Druk nu op F12: de muisaanwijzer verandert in een kruis. Klik n keer kort (niet ingedrukt houden), en trek een hok rond het object dat je wilt opnemen.... laat los en de opname staat in PSP

5.   Wanneer de opname bedoeld is om in een tekst te worden geplaatst kun je via Bewerken - kopiren direct de opname overbrengen naar de tekst en hoef je dus niets op te slaan.

6.   Addertje onder het gras: wanneer je een opname wilt maken van PSP zelf gaat dat niet op de manier zoals hierboven beschreven. Je moet dan PSP ng een keer starten en het zo doen f je drukt op de toets Prt Scr, waardoor het hele beeldscherm op het klembord wordt gezet. Met de toetsen ALT + Prt Scr neem je het actieve venster op. Die inhoud kun je dan in PSP ophalen via Bewerken/plakken als nieuwe afbeelding of via de knop plakken. Het grote bezwaar hiervan is dat je dan het gewenste stukje moet uitsnijden met het gereedschap voor bijsnijden....:-((

 


Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje