De gereedschappen voor retoucheren in PSP XI


Benodigde bestanden voor de les: downloadená


De Gereedschaappen:

retoucheer penselen

Volgens Help van PSP XI:

retoucheren

 

 


 

1.   Open de oefenfoto in PSP en activeer het gereedschap voor tegenhouden
Maakt de details in gebieden die in de schaduw liggen, lichter en haalt ze naar voren. Dit gereedschap bootst de traditionele fototechniek van de donkere kamer na, waarbij een deel van het licht wordt tegengehouden wanneer u foto's afdrukt om lichtere gebieden te produceren. 'Tegenhouden' is het tegenovergestelde van 'Doordrukken'. (tekst van PSP Help)

Oefen met een stukje van het gezicht dat in de schaduw ligt en zie hoe mooi het iets helderder wordt.

2.   Doordrukken: Maakt te lichte gebieden van de afbeelding donkerder.

3.   Uitsmeren: Verspreidt kleur- en beelddetails vanaf het beginpunt en pakt tijdens het verplaatsen nieuwe kleur- en beelddetails op. Het effect lijkt op het uitsmeren van verf.
Goed te zien als je de rand van het shirt onder handen neemt:
========

4.   Verspreiden: hetzelfde als Uitsmeren, alleen wordt er geen kleur opgenomen: oefen op het shirt zoals in het punt hiervoor en je ziet het verschil duidelijk.

5.   Verzachten: de randen worden verzacht, er treedt wat vervaging op. Oefen dit op de bovenlip van de vrouw.... standaardwaarden aanhouden.

6.   Verscherpen: randen worden scherper, meer detail. Oefen dit op het patroon van de hoofddoek...en zie hoe de lijntjes oplichten.

7.   Bosseleren: geeft reliŰf, kleuren worden onderdrukt. Kan mooi zijn met een hele lage dekking.

8.   Lichter/donkerder: Lichter verhoogt helderheid en 'Donkerder' verlaagt helderheid. (Kies dit effect om de RGB- of de helderheidswaarde van pixels te be´nvloeden.)

9.   Verzadiging omhoog/omlaag: Verhoogt of verlaagt de verzadiging (heeft invloed op de HSL-waarde van pixels).

10.        Kleurtoon omhoog/omlaag : Verhoogt of verlaagt de kleurtoon (heeft invloed op de HSL-waarde van pixels).

11.        Naar doel overgaan: Verandert pixels op basis van een kenmerk van de huidige voorgrondkleur (op het palet Materialen): kleur, kleurtoon, verzadiging of helderheid.Als u de kleur als doel kiest, gebruikt het gereedschap de voorgrondkleur zonder de luminantie te be´nvloeden. Als u de kleurtoon, verzadiging of helderheid als doel kiest, wordt de kleurtoon-, verzadigings- of helderheidswaarde van de voorgrondkleur gebruikt zonder dat de andere waarden veranderd worden.

Oefen de laatste vier punten nauwkeurig... speel met de instellingen en experimenteer erop los met het kleurenpalet!


In de praktijk komt het erop neer dat je de modus uitsmeren al heel snel pakt als je ermee vertrouwd bent. De foto hieronder is duidelijk snel en slordig losgemaakt van een achtergrond. Na een beetje retoucheren ziet het er rechtsonder al heel anders uit.....waarschuwing: het is een heidens werk!

====
instellingen: klein penseel, dekking 50, vergrootglas gebruiken.

en wat zou je hiervan zeggen??


ęMarga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje