Het plaatjespenseel in PSP9

 

Download de bijlagen

 

Plaatjespenselen zijn transparante afbeeldingen die met het Gereedschap Plaatjespenseel op een achtergrond of rasterlaag kunnen worden aangebracht.

Volgens Help van PSP: Gebruik het Plaatjespenseel om te verven met een verzameling objecten zonder ze te hoeven tekenen. U kunt vlinders en kevers aan een picknicktafereel toevoegen, een aquarium met vissen vullen of een plaatje met hulst omlijsten. Gebruik een van de plaatjespenselen die bij Paint Shop Pro zijn inbegrepen, of maak uw eigen plaatjespenseel.

Ter info: de Engelse naam voor plaatjespenseel is tube (uitgesproken “tjoeb”)
Voor menig gebruiker van PSP zijn zij onmisbaar, vandaar dat er ook duizenden (zo niet meer!)  op internet te vinden en te downloaden zijn.

Een tip vooraf:  werk altijd op een aparte laag met plaatjespenselen

 1. Gebruik van Plaatjespenseel:
  1. Open een nieuwe afbeelding, 400 bij 400, wit en 16 miljoen kleuren.
  2. Voeg een nieuwe laag toe
  3. Activeer het Gereedschap Plaatjespenseel
  4. Het Palet Opties voor Gereedschap ziet er zo uit:


   1: Klik op het pijltje: hier vind je alles wat je in huis hebt aan plaatjespenselen; je kunt kiezen tussen grote en kleine pictogrammen
   2: De eigenschappen van het gekozen item
   3: Schaal: percentage voor het vergroten en verkleinen: van 10 – 250%
   4: Stap: is de afstand in pixels (1 tot 500) tussen het midden van elke plaatjespenseel
   5: Plaatsingsmodus: Ononderbroken: gelijkmatig verdeeld op stapgrootte of Willekeurig: willekeurig verdeeld tussen 1 pixel en de stapgrootte.
   6: Selectiemodus: Willekeurig: willekeurig – Stapsgewijs: stuk voor stuk van linksboven naar rechtsonder – Hoekvormig: houdt de hoek van cursusbeweging aan.
   Kies bij 1. Zwarte katten en gebruik dit plaatjespenseel een paar keer. Oefen met alle hierboven vermelde modi, zodat je een idee krijgt van de mogelijkheden.


 2. Een beetje theorie
  1. Een plaatjespenseel is één bestand met één of meerdere cellen met plaatjes.
  2. Ze staan standaard opgeborgen in
    
  3. Open bijv. eens in PSP het plaatjespenseel Aangestoken kaarsen: ga hiervoor naar de map zoals hierboven aangegeven: je ziet dat het bestaat uit 4 afzonderlijke kaarsen. Iedere kaars staat geplaatst in een cel, in dit geval 4 cellen horizontaal.
  4. Open nu eens plaatjespenseel Biljartballen: 16 ballen, in 16 cellen, 4 rijen horizontaal, 4 rijen verticaal. 
  5. Wanneer je zelf nieuwe plaatjespenselen maakt of nieuwe ophaalt van internet moeten deze eerst geëxporteerd worden voordat ze kunnen worden gebruikt met het Gereedschap Plaatjespenseel.
  6. Ze worden dan standaard opgeslagen in de map Plaatjespenselen van Mijn PSP-bestanden in Mijn Documenten. Je kunt dit zien onder Bestand – Voorkeuren –  Bestandlocaties – Plaatjespenselen:
 3. Een nieuw plaatjespenseel installeren:
  1. Open het bestand confetti
  2.  Het bestaat uit 20 cellen, 4 horizontaal, 5 verticaal, met in iedere cel een confettiafbeelding
  3. Eenmaal geopend in PSP kan het bestand geëxporteerd worden als plaatjespenseel
  4. Ga naar BestandExporterenPlaatjespenseel en vul het volgende in:
  5. Vanaf nu is het plaatjespenseel te gebruiken via het Gereedschap Plaatjespenseel. Controleer dit door in de lijst (zie punt 1d. ) de confetti aan te klikken. Het is handig te weten dat nieuwe plaatjespenselen altijd links bovenaan staan.


 4. Zelf een plaatjespenseel maken
  1. Open het bestand schijf.jpg
  2. Activeer het Gereedschap Toverstaf, tolerantie 50, doezelen 0 en klik in het wit
  3. Ga naar Selecties – Selectie omkeren
  4. Het schijfje is nu  geselecteerd
  5. Bewerken – kopiëren – Bewerken – Plakken als nieuwe afbeelding
  6. Een bestandje is nu klaar. We willen er vier in het plaatjespenseel stoppen, ieder met een andere richting. Het gehele bestand moet dus zo groot worden dat ze er alle vier in passen. Kijk naar de afmeting: 170 bij 200.
  7. Het gehele bestand moet dus ruimer worden  worden, want de schijfjes moeten worden gedraaid. Kies voor 500 bij 600 en maak dat aan: transparant, 16 miljoen kleuren.
  8. Klik in de menubalk op Beeld – Raster: er verschijnt een raster over de transparante laag. Maar: dat raster is niet handig voor onze 4 schijfjes.
  9. Klik met de rechter muisknop op de bovenrand van het nieuwe bestand en kies voor: Eigenschappen raster, Hulplijn en Uitlijnen wijzigen en vul in het onderste gedeelte de vereiste maten in:
  10. Je ziet nu keurig vier hokjes waarin de 4 schijfjes zeker zullen passen.
  11. Kopieer het bestand van punt 4e. en plak het vier maal als nieuwe laag in het nieuwe bestand.
  12. Schuif ze allemaal in een eigen hokje. Roteer de laatste drie 90/180/270 graden  via Afbeelding – Roteren – Vrij roteren. Let op: haal het vinkje weg bij Alle lagen.
  13. Om het plaatjespenseel te kunnen exporteren mag het maar uit één transparante laag bestaan en nu zijn er nog 5 lagen. Dus: Lagen – Samenvoegen – Zichtbare lagen samenvoegen .
  14. Hierna exporteren als plaatjespenseel zoals beschreven in punt 3.