Het pipet in PSP9

Het pipet: een onmisbaar maar vaak ook onderbelicht gereedschap, dat niet alleen maar een bepaalde kleur opzuigt (vandaar de naam!!), maar dat nog veel meer handige mogelijkheden in zich verborgen houdt!


 

2. Open Psp, open een nieuw bestand, 300 bij 300, transparant. Bij Materialen  gaan we nu de voor- en achtergrondkleur bepalen. Activeer het pipet en ga met de muis naar het kleurenpalet. Zodra de muis boven de beschikbare kleuren is aangekomen verandert hij in een pipet.


3. RGB: Kijk eens naar het vakje waar de RGB (rood-groen-blauw) waarden staan aangegeven. De kleur die het pipet aanwijst wordt daar aangegeven met de bijbehorende waarden.


 

4. Kleur kiezen: het pipet hangt boven een bepaalde kleur: klik links en die kleur wordt voorgrondkleur, klik rechts en die kleur wordt achtergrondkleur.


5. Handig om te weten: Welk gereedschap van de gereedschapbalk je ook activeert ..... op ieder gewenst ogenblik kun je met de muis naar de beschikbare kleuren gaan en de muis verandert in een pipet... zodat je te allen tijde snel voor- en achtergrond kunt wijzigen!


6. Wanneer je bezig bent met een schilder- of tekengereedschap en je houdt de CTRL-toets ingedrukt, dan wordt de cursor een pipet die de exacte RGB-waarden aangeeft.

Wanneer je de CTRL-toets weer loslaat wordt het teken- of schildergereedschap weer actief.


 

7. Vul nu het bestand met een effen voorgrondkleur. Maak er een paar penseelstreken op met enkele verschillende afstekende achtergrondkleuren. Ga naar Effecten – Kunstzinnige effecten - Penseelstreken. Schuif het venster en beetje opzij, zodat de tekening grotendeels zichtbaar is. Breng nu de muisaanwijzer op een plekje in de tekening en je ziet de muisaanwijzer weer veranderen in een pipet. Je kunt nu alle kleuren van het bestand zelf kiezen en op die manier het effect beïnvloeden!


8. Open een nieuw bestand, 300 bij 300, transparant. Voeg een nieuwe rasterlaag toe (Lagen - nieuwe rasterlaag). Activeer het plaatjespenseel , zoek iets leuks uit en zet dat op de laag... (bij mij is dat een schoen) Voeg nu drie nieuwe rasterlagen toe en vul die beurtelings met wat dan ook....... laat er effecten op los en gebruik steeds wat je hierboven ontdekt hebt: de mogelijkheden van het pipet.....zie hoe gemakkelijk het is te spelen met de kleuren.... hoe snel dat allemaal gaat..... en hoeveel handelingen je dat bespaart....


 

9. Open nu het Palet lagen en schuif de laag met het plaatje naar boven, zodat het zichtbaar is. Trek aan de schuifjes van de resp.lagen.... tot het naar je zin is.


 

10. Tot slot: Ga naar Lagen - samenvoegen - alle lagen samenvoegen en sla het bestand op.