© Marga de Bruyne Terug naar indx lessen Beginners


Opslaan met compressie in PSP XI


Benodigde bestanden


Inleiding: Met een pc kan men o.a. twee soorten grafische afbeeldingen maken: raster - en vectorafbeeldingen

Een rasterafbeelding bestaat uit pixels: afkorting van Picture element, aanduiding voor een beeldpuntje, dat maar één kleur kan bevatten.

 

Een vectorafbeelding bestaat uit een wiskundige beschrijving van punten en lijnen en curven die de punten verbinden, de zogenaamde Bézier-curven.

 

Een fundamenteel verschil tussen raster -en vectorafbeeldingen is dat een vectorafbeelding kan worden vergroot zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je een rasterafbeelding veel vergroot worden de afzonderlijke pixels zichtbaar en dat leidt tot verlies aan detail.

 

In theorie verdienen vectorafbeeldingen daarom de voorkeur boven rasterafbeeldingen..maar....in de praktijk is het bijna onmogelijk om afbeeldingen met bijv. sterk verlopende kleuren nauwkeurig te beschrijven met vectoren. Daarom zijn bijv. foto's bijna altijd rasterafbeeldingen.


1.   Bij Paint Shop Pro werken we vooral met rasterafbeeldingen en daarbij onderscheiden we verschillende extensies. Een extensie is een toevoeging aan een bestandsnaam, die het bestandsformaat aangeeft. Zo kennen we o.a. de volgende extensies (een greep uit vele...).

bmp

Bitmap, het standaard formaat in een Windows omgeving.
voordeel: veel scherpte en detail, er kan gewerkt worden met 16.7 miljoen kleuren
nadeel: veel kb's bij het opslaan, dus ongeschikt voor bestanden die op het internet worden gezet en/of worden verzonden per email.

   

jpg (jpeg)

Joint Photographic Experts Group, een club mensen die nadenken over methoden en standaards voor het (digitaal) verwerken van foto's. Prima compressie, voordeel boven gif (zie hieronder) is dat je met 16.7 miljoen kleuren kunt blijven werken.
voordeel: max. aantal kleuren, goede compressie, dus geschikt voor internet/email.
nadeel: bij hele grote kleurvlakken zie je soms wat vertekening aan de randen.

   

gif

Graphics Interchange Format: heeft zich ontwikkeld tot een standaard bestandstype voor diverse computersystemen. GIF kan heel goed worden gecomprimeerd, vooral bij grote vlakken van eenzelfde kleur.
voordeel: kleine bestandsgrootte, dus handig voor internet/email
nadeel: slechts 256 kleuren

   

png

Portable Network Graphics

  • Transparantie (doorzichtige kleur) mogelijk
  • Full color
  • Ondersteund door vele programma's en alle browsers
  • De bestanden worden automatisch lossless gecomprimeerd (beter compressie dan met gif)
  • Geschikt voor: tekeningen, grafieken, logo's, foto's
   

psp

Het standaard bestandsformaat voor PSP: alle gegevens worden bewaard, zoals lagen etc. Aan te bevelen een bestand daarin op te slaan zolang je er nog mee bezig bent of wanneer je er later nog eens mee verder wilt!
voordeel: alles blijft bewaard
nadeel: groot bestandsformaat.

Conclusie

Bestanden die je wilt verzenden per e-mail of op een website (internet) wilt zetten moeten niet te groot zijn... vandaar dat het van belang is ze gecomprimeerd op te slaan, bijv. in jpg/gif/png....


2.   In PSP bestaat de mogelijkheid de iconen voor jpg -en gif- compressie boven in de werkbalk te zetten. Zie hiervoor, indien nodig, de les werkvlak

3.   Open het bestand fiets.bmp , groot 99 kb en open het in PSP. Ga naar Bestand - exporteren - JPEG optimalisatie:


4.   Bij compressiewaarde kun je de compressie bepalen: hoe meer compressie - des te meer verlies aan kwaliteit. Een compressie van 20-30 is over het algemeen aanvaardbaar, maar uitproberen is zeker raadzaam.

5.   Punt 3 is eenvoudiger uit te voeren via het icoon voor jpg zoals beschreven in punt 2: via de werkbalk dus. Hoe dan ook, wanneer het bestand fiets.bmp is opgeslagen als jpg.bestand met een compressie van 25 dan is het bestand fiets.jpg nog maar 10 kb groot.... en ......er is nauwelijks verschil zichtbaar.

6.   Via Bestand - opslaan als kan het bestand ook worden opgeslagen. De compressiewaarde wordt dan ingesteld bij opties:

7.   Hetzelfde bestand fiets.bmp kan ook opgeslagen worden als gif.bestand, hoewel het zich daar minder goed toe leent. De werkwijze is ongeveer hetzelfde als beschreven voor jpg. Kies dan voor gif-optimalisatie. Bekijk het resultaat en je zult het met me eens zijn dat jpg in dit geval een betere optie is.


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje