Lagen: De rasterlaag
Een bestand in PSP is altijd opgebouwd uit één laag of meerdere lagen over elkaar heen. De basislaag heet achtergrond en de verdere lagen worden automatisch genummerd laag 1, laag 2 etc. Die namen zijn te wijzigen. Alle lagen zijn afzonderlijk te bewerken, hetgeen tot hele mooie resultaten kan leiden.
We onderscheiden in PSP meerdere soorten lagen, waarvan we hier bespreken: de rasterlaag en de vectorlaag.
De rasterlaag, in het Palet Lagen te herkennen aan:
- Een rasterlaag is opgebouwd uit pixels die in een denkbeeldig raster worden geplaatst. Wanneer je het vergrootglas gebruikt kun je zien hoe ieder pixel als een hokje wordt weergegeven. Ieder pixel heeft een kleurdiepte (ook wel bitdiepte genoemd). Een object in een rasterafbeelding wordt gedefinieerd door alle pixels. Een rasterlaag kan alle kleurdieptes hebben, van 2 tot 24-bits!
- In het Palet Lagen kun je altijd zien welke laag nu de actieve laag is...Het Palet Lagen is altijd aanwezig op je werkvlak. Mocht dat even niet zo zijn, klik dan op F8.
- Open het bestand bloem: er is één laag: achtergrond
- Open het bestand vlinder. Je ziet in het Palet lagen dat het bestaat uit één laag: laag 1. Ga naar Bewerken – kopiëren, waardoor deze laag op het klembord komt te staan.
- Activeer het bestand bloem (door erop te klikken) en ga naar Bewerken – plakken als nieuwe laag. De vlinder ligt over de bloemen.
- Open het palet lagen: er zijn nu twee lagen.
- Maak er een gewoonte van lagen een naam te geven, vooral bij het werken met meerdere lagen is dit handig. Klik in het Palet lagen rechts op laag1 en kies voor “naam wijzigen”: vlinder1
- Met het gereedschap voor verplaatsing
kan de vlinder verschoven worden.
- Omdat de vlinder een beetje groot is gaan we hem verkleinen: ga naar Afbeelding – formaat wijzigen en vul bij percentage een getal in, bijv. 35.
Let op: vergeet niet onderaan dit venster het vinkje te verwijderen bij “formaat van alle lagen wijzigen”.- Ga opnieuw naar Bewerken – plakken als nieuwe laag en voeg nog een vlinder toe. Noem die laag vlinder2. Verklein die iets minder en draai hem een beetje via Afbeelding – roteren – vrij roteren - 65 naar rechts. Verschuif hem eventueel met
- Ga in de menubalk naar Lagen – nieuwe rasterlaag en noem die kleur. Het Palet lagen ziet er nu zo uit:
Wanneer de volgorde anders is, is dat gemakkelijk te verhelpen: alle lagen (behalve de achtergrond) zijn te verschuiven. Houd de linker muisknop ingedrukt op een laag en als de cursor een handje wordt trek je de laag naar boven of beneden….- Zorg dat de laag kleur actief is, activeer het gereedschap vlakvulling
en vul de laag met een heldere kleur, bijv. knalgroen. Je ziet nu alleen de groene laag. Ga in het Palet Lagen naar het schuifje voor dekking en trek dat naar links, d.w.z. dat de dekking van de laag kleur vermindert en dat die laag dus doorzichtiger wordt..... Experimenteer hiermee.. andere kleur... ander dekkingspercentage.
- Trek de laag kleur eens naar beneden onder één van de vlinders….. ook weer een ander effect.
- Wanneer je klaar bent met experimenteren sla je het bestand op:
- Opslaan als vlinders.psp als je er ooit nog eens mee verder wilt werken. De lagen blijven dan behouden.
- Opslaan als vlinders.jpg wanneer je denkt er klaar mee te zijn
- Allebei kan natuurlijk ook!
- Tot slot een paar algemene opmerkingen: via het snelmenu in het Palet Lagen (rechts klik daarop) zijn allerlei zaken te wijzigen/doen... naam wijzigen, verwijderen.... dupliceren.. onzichtbaar maken: klik op het oog en de laag is onzichtbaar, telt dus eigenlijk niet meer mee.
- Lagen zijn ook buitengewoon geschikt om tekst aan een bestand toe te voegen. In een aparte les komt dit uitgereid aan de orde.
Lagen: De vectorlaag
Een bestand in PSP is altijd opgebouwd uit één laag of meerdere lagen over elkaar heen. De basislaag heet achtergrond en de verdere lagen worden automatisch genummerd laag 1, laag 2 etc. Die namen zijn te wijzigen. Alle lagen zijn afzonderlijk te bewerken, hetgeen tot hele mooie resultaten kan leiden.
De vectorlaag , in het Palet Lagen te herkennen aan:
©Marga de Bruyne
www.oudje.nl