Lagen - een introductie voor PSP X
1. Een laag is als een stukje doorzichtig plastic, je kunt er van alles opzetten en dat dus over een andere bestaande laag of achtergrond heen leggen....Hiermee wordt PSP pas écht interessant en uitdagend!
Stel je voor.......je hebt een afbeelding van een bloem; leg hier een nieuwe laag overheen...breng daar een vlinder op aan. Nu kun je de vlinder verschuiven en precies daar op de bloem zetten waar jij hem hebben wilt.
Het is mogelijk meerdere lagen aan te brengen, die je allemaal steeds kunt blijven verschuiven...erg handig!
EN: je kunt van iedere laag de doorzichtigheid wijzigen...... als het ware WAZIG maken.2. In het Palet Lagen kun je altijd zien WELKE laag nu de actieve laag is:
.3. Zichtbaar maken van het Palet lagen:
1. via werkbalk Beeld - Werkbalken - Palet lagen aanvinken:
2. via F8
4. Open een nieuw bestand, RGB -8bits, achtergrondkleur zwart. Je ziet in het Palet lagen dat die laag nu achtergrond heet. Doe hetzelfde nog een keer, nu niet zwart, maar transparant. Kijk weer in het Palet lagen en je ziet dat de laag Raster 1 heet. Het lijkt zo op het oog een onbeduidend verschil, maar je zult er achter komen dat het heel veel uit kan maken, hoewel we daar in deze introductieles niet aan toe zullen komen.
Sluit het bestand met de transparante achtergrond, laat alleen dat met de zwarte openstaan.5. Activeer het
(gereedschap voor plaatjespenseel) en breng op de zwarte laag een paar lentebloemen aan. (Zie eventueel de les over plaatjespenselen, wanneer je niet meer weet hoe dat ook alweer zit...) Mocht je het plaatjespenseel lentebloemen niet hebben, dan neem je iets anders... of zie bijlage.
We bevinden ons nog steeds op de laag achtergrond.6. Ga in de menubalk naar Lagen - nieuwe rasterlaag. In het venster noem je die laag vlinder. Vooral bij bestanden met veel lagen is het handig de lagen een eigen naam te geven. Het Palet lagen ziet er nu zo uit:
De laag vlinder is actief wanneer hij (in dit geval) blauw is. Je activeert een laag door er in het Palet lagen op te klikken.7. Zorg dat het icoon
(plaatjespenseel) actief is en breng op de laag vlinder een vlinder aan (iets anders is ook goed...mocht je geen vlinder in huis hebben!!)
8. Met het gereedschap Verplaatsen
kun je de vlinder op zijn plaats schuiven; je kunt de afbeelding van de vlinder eventueel ook nog draaien via Afbeelding/Roteren.
9. Voeg nog een nieuwe laag toe en noem die kleur. Vul deze laag met het
met een verloop (weet je niet meer hoe dat moet?... kijk hier...). Kies als voor en achtergrondkleuren bijv. dit :
;
Vul de laag....en alles verdwijnt onder de nieuwe kleurlaag.10. Open het Palet lagen en trek aan het schuifje links naast "Normaal" en zet het op (ongeveer) 50. Je ziet dat de laag "kleur" dunner wordt en dat je er nu doorheen kunt kijken:
11.Nu gaan we de lagen van plaats laten verwisselen, zodat niet alles maar alleen de bloemen door de kleur worden bewerkt.
Klik met links op de blauwe balk "kleur". er verschijnt een "handje" en je kunt de balk naar beneden trekken; laat los vlak boven "achtergrond" en je ziet dit:
12. Schuif nu het schuifje voor dekking van laag "kleur" weer terug en je ziet dat de vlinders inderdaad op de kleurlaag liggen en dat de bloemen onzichtbaar zijn geworden. Laat het zo staan..
13. Nu een kleine introductie over de mengmodi:open het Palet lagen en klik op het kleine zwarte pijltje rechts naast "Normaal":
Er verschijnt een lange rij opties.... die de mengmodus per laag kunnen beïnvloeden:
Klik maar eens op Help in PSP en kies voor mengmodus14. Experimenteer met de laag kleur tot je tevreden bent; kies eventueel ook andere kleuren voor die laag:
15. Tot slot voegen we nog een nieuwe rasterlaag toe en noemen die tekst.
Zorg dat hij bovenaan staat in het Palet lagen. Schrijf hierop een tekst:
16. Het opslaan: kies bij Bestand - opslaan als - voor PSPIMAGE; bij Opties kun je dan nog kiezen voor andere versies van PSP:
17. Het voordeel is dat dan de lagen behouden blijven, zodat je er later mee verder kunt werken. Wil je dat niet, of wil je het bestand versturen per mail of op een website zetten, dan sla je het op als jpg/jpeg, waardoor het meteen aanzienlijk minder kb's heeft!
© Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje