Het Kloonpenseel in PSP9

Download bijlagen voor deze les

Download de benodigde bestanden van de website.

Het Kloonpenseel kan alleen worden gebruikt bij afbeeldingen in grijswaarden of 24-bits kleur. Als het klonen beperkt moet blijven tot een specifiek gebied, dan moet je eerst een selectie maken voordat je met het klonen begint.
We gaan met het kloonpenseel twee dingen doen

·        het overbrengen van een (gedeelte van een ) plaatje op een ander plaatje

·        een foutje wegwerken (retoucheren)

1.      Met behulp van het kloonpenseel kun je een deel van een afbeelding kopiëren naar een andere locatie. Wanneer je het kloonpenseel gebruikt, werk je met twee gebieden van de afbeelding.

·        Het brongebied, van waaruit je kopieert. Dit gebied bevat de gegevens die je kopieert

·        Het doelgebied, waarnaar je kopieert. Dit gebied kan binnen dezelfde afbeelding liggen of in een andere afbeelding met gelijke kleurdiepte.


2.      Het Palet opties voor gereedschap – kloonpenseelDe waarden zijn net zo in te stellen als bij het gewone penseel. Stel de waarden in zoals hiernaast aangegeven.3.      Opdracht 1: we openen de bestanden  achtergrond en Kremlin (hieronder verkleind te zien)·        Activeer het Kremlin door erop te klikken.

·        Activeer het kloonpenseel en klik met de rechter muisknop midden op het Kremlin. Je hoort een piepje en het beeld is opgenomen in het penseel.

·        Activeer het andere bestand (achtergrond) en klik nu voorzichtig met het kloonpenseel op de landkaart. Je ziet een stukje van het Kremlin . Ga zo door tot die delen zijn gekloond die je zelf wilt. Het “terugpijltje”   is hier heel handig, wanneer je iets teveel hebt gekloond.
TIP: denk er eens aan in het palet opties voor gereedschap het percentage voor  dekking te wijzigen, dan kloon je iets transparanter!

5. Opdracht 2: Om te zien hoe je kleine foutjes kunt wegwerken met het kloonpenseel openen we foto1. Je ziet dat er een kleine ongerechtigheid op het voorhoofd zit

·        activeer het kloonpenseel en klik rechts op een stukje voorhoofd dat goed van kleur is.

·        klik nu met de linker muisknop op het donkere plekje en je ziet het verdwijnen. Speel eventueel nog met de instellingen op het linker tabblad.
·        Wat let je om het rechter wangetje van deze kleine Friezin ook een beetje bij te werken….???

 

© Marga de Bruyne
http://www.oudje.nl/