Insteekfilters
(ook wel genoemd: filters of plugins of insteekmodulen)


1. Met een insteekfilter wordt een speciaal effect toegepast op een afbeelding (of op een geselecteerd gedeelte daarvan). Standaard heeft PSP er al een aantal in huis. Deze zijn te vinden onder de menuknop: Effecten

Echter: omdat genoeg nooit genoeg is, zijn er legio extra filters in omloop: als freeware, shareware of anderszins (d.w.z. gewoon betalen). Deze filters installeer je vrij eenvoudig zelf, waarna ze voor je klaar staan onder dezelfde knop Effecten, onderaan. Zie het blauwe kader hierboven.


2. Om alle insteekfilters goed te laten werken is het nodig dat er een aantal dll-bestandjes in de map Windows/System zitten. Deze bestanden kun je hier downloaden. Pak ze uit met Winzip en stop ze in de map Windows/System, die meestal op de C-schijf staat. Voor XP is dat de map System32.


3. Voordat we nu een insteekfilter gaan installeren nog even dit: Standaard staan de insteekfilters in de map Plugins van PSP zelf. Het is echter verstandig hiervan af te wijken en (zo mogelijk op een andere partitie van de harde schijf) een nieuwe map aan te maken waar je de insteekfilters (ieder weer in een eigen submap) in opbergt. Wanneer er dan iets mis gaat met het programma of je moet formatteren, dan blijven de filters in ieder geval behouden! De nieuwe map heet bijv.: pspinsteekfilters en staat op de E-schijf.
4. Hier kun je het Kiwiol insteekfilter downloaden. Het is een zip-bestand, pak het uit en stop het hele mapje in de nieuw aangemaakte map pspinsteekfilters.

5. Het enige dat ons nu nog rest is PSP mededelen waar het nieuwe insteekfilter zich bevindt. Ga naar Bestand/Voorkeuren/Bestandslocaties en kies het tabblad insteekmodulen:

Je ziet rechts 3 maal een knop "bladeren" staan. Hier kun je het pad aangeven naar de map waarin de insteekfilters staan. De eerste is al standaard ingevuld, dat laat je zo. Nu klik je op de tweede knop "bladeren"en zoekt de map pspinsteekfilters op (in het voorbeeld voor deze les is dat op partitie E van de harde schijf). Klik op OK en het is voor elkaar: elke keer dat PSP opstart zal hij de insteekfilters laden vanuit de aangegeven map.


6. PSP moet opnieuw opgestart worden om de insteekfilters te activeren.

7. Open nu een nieuw bestand, 300 bij 300, kleur transparant. Vul het met een verloop naar eigen keuze en ga dan naar Effecten/ insteekfilters/kiwiol:

Kies dan voor één van de effecten.. niet allemaal zijn ze geschikt voor een verloop, maar Leinwand is perfect!....door te spelen met nieuwe lagen, de mengmodi etc. kun je er een echt kunstwerk van maken!


8. Voordat je aan de slag gaat, bedenk dit goed: insteekfilters zijn verslavend.. Dus: bezint eer gij begint aan deze les!
©Marga de Bruyne
www.oudje.nl