Insteekfilters in PSP X
(ook wel genoemd: filters of plugins of insteekmodulen)


  1. Met een insteekfilter wordt een speciaal effect toegepast op een afbeelding (of op een geselecteerd gedeelte daarvan).
   Standaard heeft PSP er al een aantal in huis.(zie 1. hieronder) Deze zijn te vinden onder de menuknop Effecten.

  2. Echter: omdat genoeg nooit genoeg is, zijn er legio extra filters in omloop. Deze filters installeert men zelf, waarna ze te vinden zijn onder dezelfde knop Effecten, onderaan bij 2.
  3. Om alle insteekfilters goed te laten werken is het nodig dat er een aantal dll-bestandjes in de map Windows/System(32) staan. Deze bestanden staan in de bijlage. Pak ze uit met Winzip en berg ze op in de map Windows/System, die meestal op de C-schijf staat. Voor XP is dat de map System32.
  4. Voordat we nu een insteekfilter gaan installeren nog even dit: Standaard staan de insteekfilters in de map Plugins van PSP zelf. Het is echter verstandig hiervan af te wijken en (zo mogelijk op een andere partitie van de harde schijf) een nieuwe map aan te maken waar je de insteekfilters (ieder weer in een eigen submap) in opbergt. Wanneer er dan iets mis gaat met het programma of je moet formatteren, dan blijven de filters in ieder geval behouden! De nieuwe map heet bijv.: pspinsteekfilters en staat op de E-schijf.
  5. Het filter Kiwil staat in de bijlage. Het is een zip-bestand, pak het uit en stop het hele mapje in de nieuw aangemaakte map pspinsteekfilters.
  6. Het enige dat ons nu nog rest is PSP mededelen waar het nieuwe insteekfilter zich bevindt. Ga naar Bestand/Voorkeuren/Bestandslocaties en kies het tabblad insteekfilters. Rechts kun je via Toevoegen - Bladeren een nieuw pad aangeven naar de map waarin de insteekfilters staan. Elke keer dat PSP opstart zal hij de insteekfilters laden vanuit de aangegeven mappen.
  7. PSP moet opnieuw opgestart worden om de insteekfilters te activeren.
  8. Open nu een nieuw bestand, 300 bij 300, kleur transparant. Vul het met een verloop naar eigen keuze en ga dan naar Effecten/ insteekfilters/kiwiol:
  9. Kies dan voor n van de effecten.. niet allemaal zijn ze geschikt voor een verloop, maar Leinwand is een optie:


Marga de Bruyne
www.oudje.nl