© Marga de Bruyne Terug naar index


De gereedschappen van PSP XI


Benodigde bestanden voor de les: nvt


1.   Open PSP. Je ziet aan de linkerkant een hele rij icoontjes staan die de gereedschappen (vormen en materialen) aanduiden:

gereedschappen

2.   De muis geeft de functie aan. De hoofdletter achter een gereedschap kan worden ingedrukt op het toetsenbord om het gereedschap te activeren. Activeren kan ook met een linker muisklik op het icoon.

3.   Sommige gereedschappen hebben een zwart pijltje …. Daarachter zitten meer items verborgen. Klik erop en ze komen tevoorschijn.


selectie

4.   Ieder gereedschap heeft een palet waarin allerlei opties kunnen worden ingesteld. Je moet er dus voor zorgen dat dat venster zichtbaar is op je scherm. Ga daarvoor naar: Beeld - Paletten - Opties voor gereedschap . Je kunt ook F4 gebruiken.

opties

1.   Hieronder gaan we een paar eigenschappen van ieder gereedschap bespreken.Open het bestand autootjes uit de bijlage, sla het plaatje op en open het in PSP.2.   Het handje : Het meest gebruikte gereedschap... staat dus ook bovenaan! Hiermee kun je aanwijzen. Bij het handje hoort het gereedschap voor zoomen.
zoomen

3.   Klik op het handje en ga dan eens met de muis naar één van de andere iconen..je ziet de functie ervan verschijnen.

4.   Het Palet opties voor gereedschap is eenvoudig. Ook geschikt om te zoomen: probeer uit op de autootjes.

5.   Zoomen zoomen. Met links klikken wordt alles vergroot en met rechts klikken wordt alles verkleind. Het zoomniveau staat aangegeven in de bovenrand van het bestand.Zoomen kan ook met het wieltje van de muis.

6.   Bijsnijdenbijsnijden hiermee kun je een stukje uit een bestand snijden.We gebruiken hiervoor de autootjes. Activeer het gereedschap en er komt een kader. Breng het op maat om een paar autootjes heen. Dit kader kun je nog wijzigen door aan de hoeken te trekken...wanneer je met de muis bij een hoek komt wordt muis een pijltje; oefen hiermee.Wanneer de uitsnijding naar je zin is klik je op Toepassen toepassen .

7.   Klik hierna op de terugpijl ongedaan - terug

8.   Selectieselectie Kies in de gereedschapsbalk voor selectie Kies in het Palet Opties voor gereedschap voor rechthoek, doezelen op 0 en anti-alias aangevinkt.

opties selectie


(doezelen = vervagen en anti-alias = karteling bij diagonale lijn vermijden. )
Ga met de muis naar het rode autootje in het midden en selecteer het.

9.   Oefening: Je hebt een stukje geselecteerd. Ga nu naar Bewerken - kopiëren - Bewerken - plakken als nieuwe afbeelding en je ziet dat er een nieuwe afbelding is ontstaan: het geselecteerde middelste rode autootje.

10.        Selectie uit vrije hand : selectie vrije hand: hiermee kun je heel precies selecteren. Er zijn vier mogelijkheden in het Palet Opties.Oefen hiermee.

11.        Verplaatsenverplaatsen =====verplaatsen Activeer dit gereedschap.
Ga terug naar het grote bestand van de autootjes, waar je het midden hebt geselecteerd. (punt 9) Druk de rechter muisknop in om de selectie te verplaatsen.

12.        Toverstaf: toverstaf(zit achter)
Hiermee selecteer je de inhoud;
Zorg dat bij Opties voor gereedschap in ieder geval doezelen op 0 staat.
Klik nu met de toverstaf op het zwarte autootje bovenaan en je ziet dat al het zwart wordt geselecteerd.
Ga naar Bewerken - Knippen en je ziet dat het zwart verdwijnt en de achtergrondkleur verschijnt.

13.        Pipet hiermee selecteer je kleur. Klik met links op een rood autootje en je ziet de voorgrondkleur in rood veranderen in het kleurenpalet Het bovenste hokje geeft de voorgrondkleur aan. Rechts klikken bepaalt de achtergrondkleur (het onderste hokje).

14.        Penseelpenseel de eerste mogelijkheid is gewoon die van een penseel. Daarnaast is er nog de airbrush, spuitbus.

15.        Vlakvullingvlakvulling voor het vullen van vlakken of selecties. Bij materialen zzijn allerlei instellingen bepalen. Zie hiervoor de les over het Kleurenpalet.

16.        Teksttekst spreekt voor zich: tekst toevoegen

17.        Pen penHiermee zijn allerlei lijnen te maken. De meeste opties zijn voor de gevorderde gebruiker.

18.        Penseel verwringen: penseel verwrin gen
.

19.        Basisvormenbasisvormen hiermee zijn allerlei basisvormen te maken; zie de les Basisvormen.


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje