De gereedschappen van PSP9


  1. Open PSP. Je ziet aan de linkerkant een hele rij icoontjes staan die de gereedschappen (vormen en materialen) aanduiden:




  2. De muis geeft de functie aan. De hoofdletter achter een gereedschap kan worden ingedrukt op het toetsenbord om het gereedschap te activeren. Activeren kan ook met een linker muisklik op het icoon.
  3. Sommige gereedschappen hebben een zwart pijltje …. Daarachter zitten meer items verborgen. Klik erop en ze komen tevoorschijn.
  4. Ieder gereedschap heeft een palet waarin allerlei opties kunnen worden ingesteld. Je moet er dus voor zorgen dat dat venster zichtbaar is op je scherm. Ga daarvoor naar: Beeld - Paletten - Opties voor gereedschap . Je kunt ook F4 gebruiken.
  5. Hieronder gaan we een paar eigenschappen van ieder gereedschap bespreken. Download  het bestand autootjes.jpg, sla het plaatje op en open het in PSP.



  6. Het handje : Het meest gebruikte gereedschap... staat dus ook bovenaan! Hiermee kun je aanwijzen. Bij het handje hoort het gereedschap voor zoomen.


    Klik op het handje en ga dan eens met de muis naar één van de andere iconen..je ziet de functie ervan verschijnen...dat is handig!!
    Het Palet opties voor gereedschap is eenvoudig. Ook geschikt om te zoomen: probeer uit op de autootjes.
  7. Zoomen . Met links klikken wordt alles vergroot en met rechts klikken wordt alles verkleind. Het zoomniveau staat aangegeven in de bovenrand van het bestand.


    Zoomen kan ook met het wieltje van de muis.
  8. Vervorming om dit gereedschap te kunnen gebruiken moet de achtergrond omgezet worden in een laag óf je moet werken op een aparte laag.

    Oefening: Ga naar het Palet Lagen van de autootjes, klik rechts op achtergrond en kies voor laag maken van achtergrondlaag. Activeer nu het gereedschap en probeer de autootjes te vervormen.

9.      Bijsnijden hiermee kun je een stukje uit een plaatje snijden.We gebruiken hiervoor de autootjes. Houd de linker muisknop ingedrukt en maak een hok om een paar autootjes heen. Laat dan los. Je ziet dat er een vierkant is gekomen: dit kun je nog wijzigen door aan de hoeken te trekken...wanneer je met de muis bij een hoek komt wordt muis een pijltje....probeer maar eens uit! Wanneer de uitsnijding naar je zin is klik je dubbel in het hok en...het wordt uitgesneden!

Klik hierna op de terugpijl

10.  Selectie Kies in de gereedschapsbalk voor selectie Kies in het Palet Opties voor gereedschap voor rechthoek, doezelen op 0 en anti-alias aangevinkt.


(doezelen = vervagen en anti-alias = karteling bij diagonale lijn vermijden. )
Ga met de muis naar het rode autootje in het midden en selecteer het.

Oefening: Je hebt een stukje geselecteerd. Ga nu naar Bewerken - kopiëren - Bewerken - plakken als nieuwe afbeelding en je ziet dat er een nieuwe afbelding is ontstaan: het geselecteerde middelste rode autootje!

  1. Selectie uit vrije hand : (zit achter) hiermee kun je heel precies selecteren. Er zijn vier mogelijkheden in het Palet Opties.Probeer ze allemaal uit!
  2. Verplaatsen Ga terug naar het grote bestand van de autootjes, waar je het midden hebt geselecteerd. (punt 11) Druk de rechter muisknop in en je kunt de selectie verplaatsen! Met deze selectie kun je van alles doen: kopiëren en plakken als nieuwe laag of plakken als nieuwe afbeelding.
  3. Toverstaf: (zit achter) hiermee selecteer je de inhoud en niet (zoals bij en ) de rand. Zorg dat bij Opties voor gereedschap in ieder geval doezelen op 0 staat. Klik nu met de toverstaf op het zwarte autootje bovenaan en je ziet dat al het zwart wordt geselecteerd. Ga naar Bewerken - Knippen en je ziet dat het zwart verdwijnt en de achtergrondkleur verschijnt.
  4. Pipet hiermee selecteer je kleur. Klik met links op een rood autootje en je ziet de voorgrondkleur in rood veranderen in het kleurenpalet Het bovenste hokje geeft de voorgrondkleur aan. Rechts klikken bepaalt de achtergrondkleur (het onderste hokje).
  5. Penseel de eerste mogelijkheid is gewoon die van een penseel. Daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden, die in aparte lessen aan de orde komen.
  6. Gum/wisser samen met achtergrondwisser : hiermee gum je iets weg waardoor de achtergrond tevoorschijn komt. Bij de opties zijn allerlei mogelijkheden.
  7. Plaatjespenseel (tube). Hiermee breng je transparante plaatjes op. Zie hiervoor de les plaatjespenseel.
  8. Vlakvulling hiermee vul je hele vlakken of selecties. Bij materialen kun je allerlei instellingen bepalen. Zie hiervoor de les over het Kleurenpalet.
  9. Tekst spreekt voor zich: tekst toevoegen
  10. Pen Hiermee zijn allerlei lijnen te maken. De meeste opties zijn voor de gevorderde gebruiker.
  11. Selectie vector Object wanneer je een vector-object hebt gemaakt, dan kun je dit wijzigen met dit gereedschap.
  12. Basisvormen hiermee kun je allerlei basisvormen maken, die je dan ook weer naar eigen inzicht kunt wijzigen en inkleuren! Uitproberen...?? ga naar de les Basisvormen.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl