© Marga de Bruyne Terug naar index


Ordenen in PSP XI browser

(In vorige versies van PSP "Browser")


Benodigde bestanden voor de les: nvt


1.   Ordenen in Paint Shop Pro lijkt op de Windows Verkenner. Je kunt het icoon gebruiken om de afbeeldingen in een bepaalde map te bekijken alvorens ze te openen. Tijdens het werken kun je afbeeldingen ordenen, sorteren en in submappen opbergen. Het icoon Ordenen heeft zijn eigen venster en kan open blijven of worden geminimaliseerd in het werkvlak wanneer je afbeeldingen bewerkt.

2.   Standaard is er een Palet dat onderaan het beeldscherm staat en de afbeeldingen in een bepaalde map als miniatuurweergaven laat zien.

o        Uitschakelen gaat via Beeld- paletten - Ordenen niet aanvinken

o        Uitschakelen gaat ook via icoon Ordenen : browser

o        Uitschakelen gaat ook via Ctrl+B.

o        Uitschakelen is aan te bevelen, want het kost veel geheugen bij het opstarten van de software.

3.   In de afbeelding hierboven:

o        klik je bij 1. om andere mappen van de computer te bereiken;

o        klik je bij 2 op een van de opties die het werken met de browser interessant maken. Bekijk deze opties uitgebreid.

4.   Wanneer de muis bij een miniatuur is verschijnt er een beschrijving van de afbeelding:

5.   Rechtsklik op een miniatuur geeft een scala aan opties:

opties bij rechtsklik
Oefen hiermee.

6.   Wanneer een map eenmaal is "geordend" maakt het programma daar een klein bestandje van, zodat bij een volgende keer het inladen sneller gaat. (bestandje is gelijk aan dat van de vorige versies, PSP9, PSP X):

7.   In de browser is het ook mogelijk de naam van een map te wijzigen. Klik daartoe rechts op een map en kies Naam wijzigen.

8.   Openen van een bestand via de browser: dubbelklik op een miniatuurtje. Heel handig: meerdere bestanden tegelijk openen: selecteer (met de Ctrl- of Shift-toets) een paar miniatuurtjes, klik rechts en kies voor openen. Ieder bestand wordt in een apart venster geopend.


©Marga de Bruyne
www.oudje.nl
www.mijneigenfavorieten.nl/oudje