De browser in PSP9

De Paint Shop Pro browser lijkt op de Windows Verkenner. Je kunt de browser gebruiken om de afbeeldingen in een bepaalde map te bekijken alvorens ze te openen. Tijdens het werken in de browser kun je afbeeldingen ordenen, sorteren en in submappen opbergen. De browser heeft zijn eigen venster en kan open blijven of worden geminimaliseerd in het werkvlak wanneer je afbeeldingen bewerkt.


1. Open de browser: Ga naar Bestand - Browser . Zoek de map ProgramFiles/Jasc Software/PSP9/Patronen en het venster met de miniatuurtjes verschijnt.


2. De grootte van de weergave van de miniatuurtjes is te wijzigen. Ga hiervoor naar Bestand - Voorkeuren - Algemene Programmavoorkeuren - Browser en verander daar de instellingen!.


3. Wanneer je een miniatuurtje selecteert verschijnt er een beschrijving van de afbeelding:


4. Wanneer je eenmaal een map hebt "gebrowsed" maakt het programma daar een klein bestandje van, zodat bij een volgende keer browsen het inladen sneller gaat.


5. Foto's van een digitale camera worden altijd aangeduid met een nummer. Het is prettiger zoeken wanneer een foto een naam heeft i.p.v. een nummer. Daarom is de functie naam wijzigen zo handig. Klik in de browser rechts op een miniatuurtje en wijzig de naam. Let op: vergeet niet de extensie in tact te laten!!


6. In de browser kun je ook sorteren, op naam, datum, etc. Vooral bij grotere mappen is dit erg handig! Ga in de browser naar Bestand - sorteren


7. Nieuwe map maken tijdens het browsen: zoals je bij punt 1 kunt zien is de map waar de browser momenteel actief is, blauw geselecteerd. Ga nu naar Bestand - nieuwe map maken en geef een naam in.


8. LET OP: in de browser is het niet mogelijk namen van mappen te wijzigen. Dat moet dan in de Verkenner gebeuren en wordt pas zichtbaar als de browser opnieuw is opgestart.


9. Een of meerdere afbeeldingen naar een andere map verplaatsen: ga naar Beeld - klik automatisch schuiven aan en je kunt hele series in een oogwenk overzetten.


10. Het is ook mogelijk de miniatuurtjes af te drukken. Ga daarvoor naar Bestand - Afdrukken en kijk vooral eerst via Afdrukvoorbeeld of het nog wel leesbaar is... zo niet dan moet je de grootte van de plaatjes wijzigen (zie punt 2).


11. Openen van een bestand via de browser: dubbelklik op een miniatuurtje. Heel handig: meerdere bestanden tegelijk openen: selecteer (met de Ctrl- of Shift-toets) een paar miniatuurtjes, klik rechts en kies voor openen. Ieder plaatje wordt in een apart venster geopend.


12. Je hebt nu dus in PSP meerdere bestanden tegelijk open staan, dat komt bij de iets gevorderde gebruiker heel veel voor. Om overzicht te houden klik je op Venster in de menubalk: je ziet dan precies waar je mee bezig bent....!! Voor het actieve bestand staat een vinkje

.


Marga de Bruyne
www.oudje.nl