Het gereedschap Airbrush in PSP9

Download de bjlagen voor de les

Het gereedschap Airbrush in PSP9

Met de airbrush wordt een verfspuit of spuitbus nagebootst.(vlg. Help van PSP)


 1. Open een nieuw bestand, 300 bij 300, wit, 16 miljoen kleuren.
  Het venster Opties voor gereedschap lijkt op dat van de penseel. Het gereedschap zelf is ook ondergebracht bij het penseel. 2. Kies nu bij Materialen 2 effen kleuren uit en spuit een paar keer met de airbrush op het bestand. Wil je een rechte lijn maken: klik op het beginpunt, druk de Shift-toets in, houd hem ingedrukt en klik op het eindpunt. Tot zover weinig nieuws onder dezon :-(
 3. Het wordt leuker wanneer je bij Materialen / Texturen een textuur uitkiest. Zie eventueel de les over het Palet Materialen. Klik bij Texturen op het pijltje en zoek in het menu een textuur uit: in dit geval dus vierkanten voor de achtergrond en weefpatroon voor de voorgrond.
 4. Dat houdt in dat wanneer je nu met de airbrush spuit er een patroon in de verf zit. Probeer dit maar eens na te maken: (maak een pijl met het selectiegereedschap en vul die op)Speel met de waarden voor dekking.......experimenteer...!!
 5. Echter wanneer je bij Materialen kiest voor patroon: dan wordt het pas echt interessant. Op weinig andere manieren kun je zo mooi een (gedeelte van een) afbeelding op een bestaande laag of achtergrond aanbrengen, met zoveel variaties in dekking en mogelijkheden om gedeelten al dan niet mee te nemen.
  We oefenen dit met een plaatje van Zwolle als achtergrond, waar we Joan Cele (de uitvinder van de middelbare school) op aanbrengen.
 6. Gebruik de bijgevoegde bestanden. Open ze in PSP en zorg dat de plattegrond van Zwolle actief is.
 7. Activeer het gereedschap voor vrije selectie en selecteer de singels van Zwolle (detail).
 8. Ga naar Materialen, kies voor patroon en zorg dat Joan Cele actief is. Kies voor schaal 100, hoek 0.
 9. Activeer nu de kkj, kies voor grootte, dekking en dichtheid een andere waarde.... experimenteer hiermee, zodat je vertrouwd raakt met de mogelijkheden. Wanneer de dekking op een laag percentage staat, kun je gebieden doorzichtig maken..... en door meerdere keren te spuiten op een bepaald stukje kun je die doorzichtigheid weer verminderen......
 10. Het is een kwestie van geduld, maar zeker de moeite waard om uit te proberen. Met deze instellingen kun je dit resultaat bereiken.

  jk

  jkj

 11. Vergeet niet de selectie op te heffen en het geheel op te slaan.

©Marga de Bruyne
www.oudje.nl

www.mijneigenfavorieten.nl/oudje